Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Sterke wederopbouw dankzij edge computing

Organisaties op zoek naar herstel van de pandemie wenden zich tot digitale transformatie. Hiermee kunnen ze economische groei waarborgen en de overgang naar koolstofneutrale samenlevingen versnellen. Dat is waar het concept van edge-technologie zich bevindt: in het hart van het hersteltraject.

Edge brengt een revolutie teweeg in de manier waarop we gegevens verzamelen, opslaan en verwerken; de centrale onderdelen van onze wereldwijde reis naar digitale transformatie.

Edge computing werkt door gelokaliseerde datacenters aan de ‘rand’ van een netwerk te plaatsen, waardoor latency verleden tijd is. Data afkomstig van veel gecentraliseerde datacenters hoeven daardoor niet te worden verwerkt. In plaats daarvan kunnen gegevens afkomstig van camera's, sensoren en andere iot-tools - aangedreven door kunstmatige intelligentie en machine learning - direct bij of in de buurt van de bron worden verwerkt.

Edge computing ondersteunt het herstel na de crisis, creëert nieuwe kansen voor bedrijven en helpt hen tegelijkertijd om efficiënter en met meer aanpassingsvermogen te werken.

Edge computing biedt onmiddellijke verwerking en snelle analyse. Het stelt organisaties in staat om bedrijfsactiviteiten te automatiseren, ervaringen te verbeteren, energieverbruik en verspilling te verminderen en veiligheidsmaatregelen te verbeteren. Edge, in combinatie met ioten 5G, verbetert industriële toepassingen en werken op afstand.

Realtime-data-analyse maakt nu al nieuwe innovaties mogelijk, zoals de opkomst van slimme fabrieken. Hier zoeken medewerkers niet naar onderdelen, maar vinden de onderdelen medewerkers. Machines in slimme fabrieken zijn in staat zijn potentiële problemen te voorspellen en hun eigen reparaties te plannen.

Digitale transformatie

"De behoefte aan hoge prestaties, lage latency en netwerkconnectiviteit is nog nooit zo groot geweest en zal blijven toenemen"

De behoefte aan digitale transformatie is versneld door de impact van de coronapandemie op onze manier van werken en de manieren waarop publieke en private organisaties zich hebben moeten aanpassen. De behoefte aan hoge prestaties, lage latency en netwerkconnectiviteit is nog nooit zo groot geweest en zal blijven toenemen. IDC schat dat er tegen 2024 een groei in het aantal edge-applicaties zal zijn van achthonderd procent.

Edge speelt een sleutelrol in deze digitale transformatie door te zorgen voor netwerk- en technologie-optimalisatie. Het volledige potentieel van 5G-snelheden kan alleen worden gerealiseerd als de latency wordt verminderd door gegevens dicht bij de eindgebruiker te verwerken. Door het verbeteren van de prestaties van toepassingen en de verwerking van enorme hoeveelheden gegevens in real-time, maakt edge bovendien een nieuwe generatie van technologieën mogelijk, zoals iot, AI en wearables. Het biedt voordelen voor real-time diensten in verschillende industrieën, zoals productie, gezondheidszorg, detailhandel en meer. Het komt automatisering van voertuigen, medische precisie, robotica, cyberbeveiliging en mobiele virtual reality ten goede.

De aangesloten systemen van het openbare vervoer zijn nu in staat om de wachttijd van passagiers met een derde te verminderen. Vervoerders verbeteren hun diensten door middel van fleet tracking, smart fare collection en live videobewaking.

Duurzaamheid

Nieuwe ontwikkelingen in technologieën zoals edge zijn meestal gericht op het verbeteren van het menselijk welzijn. Elke verbetering zal echter tekortschieten als deze ons niet helpt de klimaatverandering aan te pakken en het milieu te beschermen.

De resultaten die de combinatie van edge computing en 5G mogelijk maakt, leveren oplossingen op die energie-efficiënter zijn dan de huidige technologieën. Door de operationele en infrastructurele efficiëntie te verbeteren en initiatieven voor het koolstofvrij maken te stimuleren, kan edge computing landen helpen met de overschakeling op koolstofneutraliteit. De realtime-analyse van gegevens die de gezondheid van bomen bewaakt, draagt bijvoorbeeld bij aan het behoud van bossen door te waarschuwen voor gevaren als vervuiling, ziekte of watertekort.

Nu uit onderzoek blijkt dat het aantal auto's tegen 2040 tot twee miljard stijgt, investeren landen overal ter wereld in slimme technologieën. Edge biedt de mogelijkheid om de toegenomen verkeersstromen in goede banen te leiden en de reistijd te verkorten, waardoor het dagelijkse woon-werkverkeer tot dertig minuten korter wordt.

Ten slotte maakt edge efficiëntere en duurzamere systemen voor energieproductie en -distributie mogelijk. Door de communicatie tussen het nutsbedrijf en de klant te verbeteren met edge-technologieën ontstaan moderne netwerkplatforms. Deze zijn in staat nauwkeurige realtime-voorspellingen van de energievraag te doen en betaalbare, betrouwbare dienstverlening te leveren. Het leveren van analytics ‘at the edge’ betekent ook dat energiebedrijven problemen in realtime kunnen voorspellen en voorkomen, middelen kosteneffectief kunnen inzetten en de optimalisatie en betrouwbaarheid van het netwerk kunnen vergroten.

Potentieel benutten

"Om het volledige potentieel van edge computing te benutten, zullen overheid, industrie en academische wereld moeten samenwerken"

Door een revolutie in de manier waarop en de snelheid waarmee we gegevens kunnen verwerken en analyseren, biedt edge-technologie grote kansen voor landen die de herstelfase achter zich laten en op zoek zijn naar groei en duurzaamheid op lange termijn. Om het volledige potentieel van edge computing te benutten, zullen overheid, industrie en academische wereld moeten samenwerken. Om een schaalbare en betrouwbare infrastructuur tot stand te brengen waarmee enorme hoeveelheden complexe gegevens zijn te verwerken, moeten nieuwe benaderingen worden ontwikkeld om een evenwicht te vinden tussen transparantie, vertrouwen en veiligheid. Er zijn investeringen nodig om belangrijke publiek-private samenwerking te bevorderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-22T15:06:00.000Z Patrick van de Coolwijk


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.