Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Maximaal inspelen op technologische ontwikkelingen

Dit artikel delen:

Organisaties en bedrijven staan op dit moment voor verschillende uitdagingen als het om technologie en business gaat. De ontwikkelingen op technologisch gebied verlopen zo snel, dat het lastig is om bij te blijven. De cloud, internet of things (IoT), artificial intelligence (ai) en machine learning (ml), robotic process automation (rpa), Industry 4.0 en meer hebben een enorm potentieel om processen te optimaliseren en het rendement te vergroten.

De kernvraag voor veel organisaties en bedrijven is echter waar te beginnen. In veel gevallen werken ze nog met een legacy-omgeving, soms gecombineerd met een beperkt gebruik van de cloud. De eerste stap in dit verband is om te starten met het standaardiseren van processen. Dat biedt namelijk een sterk fundament om nieuwe, gestandaardiseerde (SaaS-)technologie in gebruik te nemen.SaaS applicaties bieden de mogelijkheid om tegen relatief lage kosten te profiteren van gestandaardiseerde applicaties die alle basisfunctionaliteiten bieden die een bedrijf nodig heeft. Een voorbeeld is het Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak, dat overstapte van een on-premise omgeving naar de erp-cloud. Vopak onderkende dat verdere professionalisering en standaardisering van processen de beste kansen voor de toekomst biedt. Dat is het beste te ondersteunen met een flexibel SaaS-platform, dat regelmatig wordt geüpdatet en heel eenvoudig is uit te breiden.

Gefaseerde aanpak

De stap naar SaaS begint met een analyse van het bestaande applicatielandschap. Daarna is goed te bepalen welke vervolgstappen te nemen zijn. Voor veel bedrijven is een ‘wall-to-wall’-aanpak een te hoge drempel. In één keer alles overzetten naar de cloud is ook niet per se nodig. Het is uitstekend mogelijk om één of enkele processen of functies uit te lichten en deze naar een cloudplatform over te brengen. Denk aan procure-to-pay, order-to-cash of supply chain planning. Het zijn afgebakende functies die zich goed lenen om ervaring mee op te doen als SaaS-applicaties.

Op deze manier is op korte termijn te profiteren van nieuwe technologieën en is een basis voor een toekomst waarin een bedrijf veel eenvoudiger kan inspelen op het gebruik van nieuwe trends als blockchain, artificial intelligence en machine learning, robotic process automation, IoT, Industry 4.0, et cetera. Welke kansen deze individuele technologieën bieden en hoe ze het best inzetbaar zijn, komt in deze serie blogs aan de orde.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-21T13:54:00.000Z Franky Geldhof


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.