Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Verhoog productiviteit van professionele ontwikkelaar

Dit artikel delen:

De cultuur in applicatieontwikkeling verandert snel. Technologie verandert snel, de concurrentie neemt toe en bedrijven verwachten dat apps binnen enkele weken klaar zijn om op de markt gebracht te worden. Dat is een uitdaging, omdat app-ontwikkeling van oudsher een langdurig project is. Deze snelheid legt extra druk op ontwikkelaars, omdat zij snel apps van consumentenkwaliteit moeten bouwen zonder verdere kosten en vertragingen.

De afgelopen periode is er dan ook een hype ontstaan rondom low-code-platformen; populaire hulpmiddelen om snel apps te bouwen. Low-code brengt de belofte met zich mee dat zakelijke gebruikers kunnen beschikken over de tools van een professionele ontwikkelaar, waardoor apps sneller zijn te leveren. Daarnaast hebben functionaliteiten als point-and-click en drag-and-drop het proces vereenvoudigd, waardoor gebruikers met basiskennis van codering aan de slag kunnen met coderen.

Dit lijkt de ideale oplossing, maar de realiteit blijkt weerbarstiger. Het vereenvoudigen van applicatieontwikkeling en het betrekken van zakelijke gebruikers in het applicatieontwikkelingsproces kan er namelijk toe leiden dat medewerkers niet in staat zijn op beide vlakken te presteren; zij verliezen dan hun productiviteit binnen de business en/of op gebied van coderen.

Verborgen valkuilen

"Bij een low-code-aanpak liggen verschillende valkuilen op de loer "

Bij een low-code-aanpak liggen verschillende valkuilen op de loer waarmee organisaties rekening moeten houden.

  • Apps ontwikkelen is operationeel, niet strategisch

Terwijl de applicatie zelf strategisch van aard kan zijn, is het proces van bouwen dat niet. Zakelijke gebruikers hebben wellicht behoefte aan apps en hebben zelfs al ideeën en business cases om deze behoefte te staven. Ze zijn echter niet bereid de uren te investeren die nodig zijn om - scherm voor scherm - de app van hun dromen te creëren. In dergelijke gevallen zijn apps nooit te realiseren of is het eindresultaat een eenvoudige of onvolledige versie van de droomapplicatie.

  • Beschouw snelheid niet als vanzelfsprekend

Snelheid is de belangrijkste drijfveer voor de beweging naar low-code, maar dat betekent niet dat de inzet van power-users van ontwikkelingstools voor snelheid zorgt. Dit is hetzelfde als een architect een bijl geven en hopen dat hij daarmee een huis in de helft van de tijd kan bouwen ten opzichte van een bouwvakker.

  • Het bouwen van een prototype is eenvoudig, het bouwen van een bedrijfsapp is dat niet

De low-code-platformen richten zich op drag-and-drop-functies voor UI-elementen. Maar dat is slechts dertig procent van het probleem. De andere zeventig procent bevindt zich namelijk in de back-end. En om dit te kunnen configureren, is voldoende expertise een vereiste. Denk aan flinke uitdagingen op het gebied van authenticatie, schaal, betrokkenheid en notificaties. Deze vallen allemaal buiten het bereik van een gemiddelde power-user.

High-productivity-platformen

De sleutel tot het sneller bouwen van top-performance-apps ligt in het verhogen van de productiviteit van professionele ontwikkelaars. Dit bereik je door middel van high-productivity-platformen. Deze platformen bieden ontwikkelaars volledige controle over het proces, waardoor ze hun bestaande vaardigheden kunnen maximaliseren.

In tegenstelling tot de meeste oplossingen met low-code, bieden platformen met high-productivity native ondersteuning en kunnen ontwikkelaars snel multi-channel-applicaties op consumentenniveau leveren. Ze kunnen hun code hergebruiken, en coderen in de programmeertaal van hun keuze, wat leidt tot nog meer tijd en kostenefficiëntie.

Dit elimineert de noodzaak om nieuwe prioritaire methoden te leren, wat tijd kost en kan leiden tot bugs in het systeem. In het app-ontwikkelingsproces moeten ontwikkelaars ervoor zorgen dat hun apps toekomst-proof zijn. Infrastructure-as-a-service (iaas) no-ops moeten bijvoorbeeld worden gelaagd met een team dat de ops kan verwerken op een manier waarbij er efficiëntie en schaalgrootte in het systeem is ingebouwd; niet alleen voor de huidige situatie, maar ook met het oog op de toekomst.

Goede high-productivity-platformen bieden meerdere componenten om van te lenen. Vaker wel dan niet moeten apps geïntegreerd worden met applicaties en diensten van derden. Oplossingen met low-code hebben hierin maar beperkte mogelijkheden. Het zijn dus high-productivity-platformen die dit gat kunnen opvullen.

Als het aankomt op app-ontwikkeling moeten bedrijven een eenduidige benadering kiezen die niet alleen snelheid vooropstelt, maar ook rekening houdt met tools en methodologieën die ontwikkelaars nodig hebben om hun beste werk te leveren. High-productivity-platformen kunnen een game-changer zijn in het benutten van het talent van ontwikkelaars en om apps te bouwen die zich onderscheiden van de massa.

Auteur Abhishek Tandon is global manager data science solutions bij Progress.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-20T12:00:00.000Z Abhishek Tandon


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.