Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Third party access: snel, veilig of beide?

Dit artikel delen:

Computable.be Expert

Tim Vereecke
Senior Solutions Engineer, Akamai. Expert van Computable.be voor de topics Internet, Security en Beheer.

Als het erop aankomt om ‘third party access’ te voorzien op het bedrijfsnetwerk, zowel voor externe partijen binnen de bedrijfsmuren als voor de eigen medewerkers buiten de bedrijfsmuren, was het tot nu toe vaak een onmogelijke keuze.

De toegang werd geregeld door een firewall, waar je als het ware gaatjes in prikte voor die toegang, waarna je die gaatjes moest dichten met allerlei beveiligingsmaatregelen die behoorlijk konden verschillen in complexiteit. Bovendien bleef de menselijke factor de zwakste schakel, zoals ook het voorbije jaar geregeld duidelijk werd bij een aantal grote data breaches.     

Het lijkt wel alsof je moet kiezen tussen de pest en de cholera. Ofwel accepteer je dat er her en der  beveiligingsrisico’s blijven, ofwel probeer je hardnekkig alle gaten te dichten bij elke nieuwe toepassing waarvoor je third party access moet regelen. In het tweede scenario moet je dan weer leren leven met de realiteit dat het toevoegen van een nieuwe toepassing weken of zelfs maanden kan duren. Niet bepaald een toonbeeld van agility, toch?

En dan hebben we het nog niet gehad over de cloud. Wie zijn toepassingen host in een hybride omgeving, krijgt te kampen met nog meer complexiteit dan wie alles in zijn eigen datacenter host. Bovendien houdt het gebruik van een vpn vaak ook gevolgen in voor de eindgebruiker: gedoe met tokens, te zware omgeving om op thin clients en mobiele toestellen te draaien, ... Zo eindig je met een omgeving die voortdurend overlast voor de helpdesk met zich meebrengt, terwijl toegang toch iets vrij eenvoudig zou moeten zijn.

Browser-based access schiet te hulp

Het moge duidelijk zijn: de toekomst is weggelegd voor bedrijven die hun medewerkers en partners het beste van beide werelden kunnen bieden: enerzijds de snelheid en flexibiliteit die we in deze tijden van cloud computing als vanzelfsprekend beschouwen, en anderzijds de veiligheid en beheersbaarheid die je als bedrijf toch moet blijven nastreven. 

En dit zal enkel lukken met oplossingen die de complexiteit van de traditionele beveiligingsinfrastructuur buiten de deur houden: geen gegoochel meer met adc’s, vpn’s, rdp’s en proxy’s, maar een oplossing in de cloud die alle aspecten van toegang en beveiliging centraal integreert en beheert. Zo wordt het eenvoudiger om het overzicht te houden, en is het toevoegen van een toepassing en/of nieuwe gebruiker een kwestie van enkele minuten. 

Door de toegang buiten de deuren te regelen en via browsers te laten verlopen, verhoog je de flexibiliteit van de medewerkers en externe gebruikers om de toepassingen altijd en overal te kunnen gebruiken. En tegelijk vermijd je dat derden, door ze toegang te verlenen tot één toepassing, meteen het hele netwerk binnen hun bereik krijgen. 

Digitaal zakendoen wordt ongetwijfeld morgen nog complexer dan vandaag. Wie de complexiteit van noodzakelijke aspecten zoals beveiliging en toegangscontrole nu al kan wegnemen, heeft ongetwijfeld nu al een voorsprong op de anderen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-13T09:23:00.000Z Tim Vereecke


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.