Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Threat intelligence: 5 tips voor élke organisatie

Dit artikel delen:

Computable Expert

Sander Hofman ing.
European Sales Engineer, MIMECAST. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Internet en Security.

Veel organisaties zijn in de veronderstelling dat threat intelligence alleen betaalbaar is voor de grootste bedrijven. Onzin. Iedere securityprofessional kan dreigingsinformatie verzamelen en toepassen. Sterker, het hoort deel uit te maken van elke securitystrategie. Vijf tips om te starten met het in kaart brengen van bedreigingen.

Threat intelligence biedt inzicht in de cyberrisico’s van vandaag en morgen. Zonder dat inzicht kan een organisatie onmogelijk de juiste prioriteiten stellen en maatregelen treffen. De focus ligt dan op reactief beleid: it valt continu van het ene in het andere securityprobleem. Dat is minder efficiënt dan een proactieve verdediging.

Bovendien zijn zonder forse investeringen al resultaten te boeken. Uiteraard moet de organisatie wel zicht hebben op wat er op het interne netwerk en in de ‘boze buitenwereld’ gebeurt. En voor de vertaling naar de juiste maatregelen zijn de juiste skills nodig. Deze tips vormen een goed startpunt voor organisaties die met threat intelligence aan de slag willen.

"Al die dataverzameling is zinloos als er geen concrete acties aan zijn te koppelen"

  • Analyseer uw it-omgeving

De eerste stap is het in kaart brengen van hardware, software, clouddiensten en datatypen. Welke systemen zijn essentieel voor de continuïteit van de organisatie? Dat inzicht helpt niet alleen bij het bepalen van de beveiligings- en recoverymaatregelen, maar maakt ook duidelijk over welke datatypen u dreigingsinformatie moet verzamelen.

Vroeger was deze inventarisatie een complex en tijdrovend proces. Tegenwoordig niet meer. Met behulp van gratis of goedkope tools – waarvan sommige zelfs zijn ingebouwd in Microsoft- of Linux-omgevingen – is snel een vrij nauwkeurig overzicht te krijgen van on-premises apparatuur en de gebruikte software.

Cloudomgevingen zijn vaak uitdagender, maar toch is het belangrijk om hier werk van te maken. Ik durf te wedden dat ook bij uw organisatie clouddata op onverwachte plekken belanden. Misschien ontdekt u wel een datalek. Een goed zicht op datatypen en -verkeer is vereist om te bepalen welke security-maatregelen prioriteit hebben.

  • Richt continue securitymonitoring in

Na de inventarisatie is het advies de eigen organisatie onder de loep te nemen. Welke cybergevaren – van malwarebesmettingen tot phishingaanvallen – duiken er dagelijks? Om deze vraag te beantwoorden, moet u het interne netwerk en de systemen continu monitoren. Alleen dan heeft u een actueel beeld van het dreigingslandschap.

Begin met een analyse van uw logbestanden. Als u die niet heeft, is het aan te bevelen om logging aan te zetten. Houd hierbij rekening met silovorming en neem de gehele organisatie mee in de analyse. Zo zien ontwikkelaars waarschijnlijk ook bepaalde dingen in de applicatielogs. Dergelijke interne resources kunnen van grote waarde zijn als input voor threat intelligence.

  • Haal dreigingsinformatie van buiten 

Het is zaak de interne dreigingsinformatie aan te vullen met inzichten van externe partijen. Dat betekent niet dat u veroordeeld bent tot dure abonnementen op threat intelligence-feeds. Kijk eerst eens naar opensource-intelligence (OSINT) voor uw branche en technologieportfolio. Die informatie is niet honderd procent actueel, maar het is een begin.

Toch is opensource niet de allerbelangrijkste bron van (betaalbare) dreigingsinformatie; dat zijn uw securityleveranciers. Zoek uit welke van uw huidige oplossingen threat intelligence-feeds bevatten en zet deze aan. Mimecast biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om werknemers een risicoscore te geven op basis van hun activiteit op internet en via e-mail. Ook hebben klanten via de Mimecast-API realtime-toegang tot data over aanvalstypen.

U kunt nog een stap verder gaan. Vraag of uw securityvendoren hun onderzoeksgegevens willen delen. Waarschijnlijk hebben zij meer specialistische kennis en capaciteit. Tegelijkertijd is het belangrijk om zelf de controle te behouden. U bent eindverantwoordelijk. De ceo kijkt u erop aan als het misgaat, niet de vendoren.

  • Deel kennis met branchegenoten

Organisaties zijn vaak huiverig om threat intelligence te delen met branchegenoten of bedrijven in dezelfde regio. Zonde, want de situatie is te ernstig voor protectionistisch beleid. Zo zijn hackers volgens een nieuw rapport de grootste dreiging voor het bedrijfsleven. Kennisdeling is nodig om cybercriminaliteit effectief tegen te gaan. En in sommige sectoren zelfs verplicht: organisaties binnen de vitale infrastructuur moeten ernstige cyberincidenten melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Directe kennisdeling is een optie, maar niet de enige. Via overheidsinstanties als het NCSC, het Digital Trust Center en de verschillende CERT’s zoals GovCERT is een schat aan gratis informatie beschikbaar. U kunt ook naar securitycongressen gaan en daar actuele inzichten over het dreigingslandschap uitwisselen. Of stel eens een gerichte vraag op een forum over cybersecurity.

  • Maak de vertaalslag naar maatregelen

Al die dataverzameling is zinloos als u er geen concrete acties aan kunt koppelen. Kortom, de data moeten ‘actionable’ zijn. Veel organisaties lopen op dit punt vast. Ze denken dat er niet genoeg expertise aanwezig is om te bepalen wat er precies moet gebeuren, in welke volgorde en waarom.

Dat is niet altijd terecht. De meeste securityteams bestaan uit slimme mensen die erg goed zijn in het interpreteren van data. Dat doen ze namelijk dagelijks. De vertaalslag van dreigingsdata naar bruikbare inzichten valt wellicht reuze mee. Zeker nu u weet waar u staat en dus gerichter kunt analyseren.

Deze stap is ook belangrijk om de waarde van uw werk te tonen aan de business. De baas heeft geen boodschap aan threat intelligence op zich, maar wil weten welke problemen u ermee oplost en hoe. Op die vragen moet u voorbereid zijn als u een leidinggevende probeert te overtuigen van het belang van threat intelligence.

Threat intelligence is geen elitespeeltje. De ruwe data die u nodig heeft, liggen veelal voor het oprapen. Waarom zou u daar geen gebruik van maken? 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-08T10:42:00.000Z Sander Hofman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.