Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe de zorgsector iomt optimaal inzet

Dit artikel delen:

Computable Expert

dr.ir. Henk Schwietert
CEO, EVALAN BV. Expert van Computable voor de topics Zorg, Digital Innovation en Internet of things.

Wereldwijd schieten internet of medical things (iomt)-initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Om in cijfers te spreken: zestig procent van de Amerikaanse gezondheidszorgorganisaties zet iomt-devices in en het totale aantal zal naar verwachting stijgen tot twintig tot dertig miljard in 2020. Deze ontwikkeling verovert de medische wereld, zoveel is duidelijk. Maar hoe als zorgorganisatie hiervan te profiteren?

Iomt wordt toegepast in verschillende gebieden van de zorg. Medisch onderzoek is een belangrijke component, maar ook bij monitoring, behandeling en het optimaliseren van processen kan iomt van grote waarde zijn. Omron presenteerde op CES 2019 bijvoorbeeld een HeartGuide, een draagbare bloeddrukmeter goedgekeurd voor verkoop in de VS. Met een bloeddrukmanchet onder een horlogeband biedt de HeartGuide nauwkeurige metingen van de bloeddruk van de drager. Indien voorgeschreven om hypertensie te meten, biedt dit de patiënt meer vrijheid en de zorgprofessional betere gegevens.

Ondersteuning voor diabetespatiënten

"Ook voor diabetespatiënten is er een iomt-device ontwikkeld"

NASA ontwikkelde een compact apparaat dat de hartslag, bloeddruk en temperatuur van een patiënt kan meten, naast vele andere kenmerken. Dit systeem, dat vMetricsTM heet, laat patiënten communiceren met zorgverleners buiten een ziekenhuisomgeving.

Ook voor diabetespatiënten is er een iomt-device ontwikkeld. Dexcom G5 is een slimme glucosemonitor die een diabetespatiënt draagt ​​om de bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. Dit draagbare medische apparaat is via een draadloos netwerk gekoppeld aan een smartphone, zodat het continue bewaking van het glucoseniveau weergeeft. Een patiënt wordt via zijn mobiele telefoon op de hoogte gebracht van pieken in de bloedsuikerspiegel. Die informatie is ook naar de arts, andere zorgverleners en familieleden te sturen, zodat iedereen op de hoogte is van mogelijk gevaarlijke situaties. Realtime-monitoring vermindert de frequentie en duur van ziekenhuisopnames, vermindert de druk op zorgverleners en geeft patiënten meer controle over hun gezondheid. Wat zijn nu de voorwaarden voor de ontwikkeling van een succesvolle iomt-oplossing?


Vier voorwaarden

  • Actieve rol van medische professionals

De eerste en belangrijkste voorwaarde is de betrokkenheid van de medische professionals. In de geschiedenis is de mens vaak genoeg ingehaald door technologie. Patiënten vragen erom, de aanbieders zijn er en ook verzekeraars en bestuursleden zien mogelijkheden. Het grote gevaar is dat er door de vraag vanuit de markt allerlei devices ontstaan die suboptimaal zijn omdat degene die ermee moet werken, de arts, er niet bij betrokken is geweest. Wanneer medische professionals zich met het ontwikkelen van iomt-devices bezighouden, heeft dit ook voordelen voor henzelf; zij kunnen immers invloed uitoefenen op de oplossingen die gaan komen. Zo zorgen zij ervoor dat innovatie hen niet overkomt, maar dat zij innovatie sturen. Hier zijn ook patiënten en alle andere stakeholders het meest bij gebaat.

  • Niet te veel features en doelgroepen

Zorg ervoor dat je het project onderbouwt met een goed begrip van de kosten, inspanningen en het gewenste resultaat. Iomt-oplossingen bieden de mogelijkheid zorgsystemen radicaal te verbeteren, zowel voor de zorgverlener als voor de patiënt. Houd rekening met de redenen waarom je dit systeem wilt ontwikkelen, of het de volksgezondheid verbetert, de kosten in een ziekenhuis verlaagt of levens redt. Blijf focussen op dit doel. Het is verleidelijk om er ‘als je dan toch bezig bent’ allerlei handige features en doelgroepen aan toe te voegen, maar dit maakt een systeem als dit onnodig complex en wankel. Neem één probleem als uitgangspunt en ontwikkel daar een oplossing voor. Ga daarna pas uitbouwen. 

  • Beveiliging gegevens klaar voor opschaling

Hoewel het handig is met een eenvoudige oplossing te beginnen, moet je wel een langetermijn-ontwikkeling voor ogen hebben. Instapmodellen hebben een lagere waarde, maar de waarde neemt met elke stap toe. Denk aan de schaalbaarheid van je systeem: ben je gericht op internationale integratie van het systeem? Denk dan aan de verdere mogelijkheden als je op lokaal niveau werkt. Een nieuw specifiek biometrisch systeem heeft mogelijk een beperkt gebruik. Maar naarmate het groeit, bekender wordt en meer toepassingen krijgt, zal het internationaal geïntegreerd worden. Het is dus belangrijk dat de beveiliging van de gegevens al goed in de basisversie verankerd is. Door deze paden in het achterhoofd te houden, zul je jouw oplossing aandachtig kunnen ontwikkelen en uitbreiden. 

  • Opleiding en training

Iomt-oplossingen zullen voor veel mensen een nieuwe manier zijn om een ​​zorgdienst te verlenen. Neem daarom de tijd om je personeel te trainen voordat zij deze wereld betreden. Teamleden die buiten de kaders kunnen denken, zijn onmisbaar en zullen een sleutelrol spelen bij het ontwikkelen van unieke en innovatieve oplossingen voor de gezondheidszorg.

Stap voor stap

"Schildpad won! "

Misschien ken je de oude fabel over Haas en Schildpad nog? Haas was er zeker van te winnen en haalde onderweg allerlei capriolen uit, terwijl de Schildpad weliswaar langzaam, maar wel gericht op de finish af sjokte - en won! Het moge duidelijk zijn dat bij iomt de route van Schildpad de voorkeur heeft. Rustig aan, alle stakeholders aan boord en dan stap voor stap naar de finish.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-15T11:19:00.000Z Henk Schwietert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.