De wereld heeft maar drie computers nodig

Computers

'Aan het wereldkampioenschap cloud computing nemen slechts drie ploegen deel. Daar kan je zelfs geen halve finale mee organiseren.' Maar laat ik even van bij het begin beginnen. En dat begin is 2006. De meeste columns of blogs komen en gaan. Sommige columns blijven wat langer hangen en doen wat stof opwaaien. Maar er zijn maar weinig columns die de tand des tijds ontstaan.

Tot deze laatste categorie behoort ongetwijfeld de blog van Greg Papadopoulos, de voormalige cto van Sun Microsystems. Papadopoulos schreef in 2006 zijn voorspelling over hoeveel computers de wereld zou nodig hebben.

Let wel, met computer bedoelde hij niet de toestellen die wij zelf thuis of op kantoor gebruiken. Hij had het over de flink uit de kluiten gewassen versie. Computer klinkt dan als ‘the network is the computer’, zo schreef hij. Hij had het over computers die omgaan met  miljoenen processing-, storage- en netwerkelementen, wereldwijd verdeeld in gigantische critical-mass clusters.

‘Only five computers’

Het is intussen bijna tien jaar geleden dat Papadopoulos zijn tekst schreef, dus nog vóór het tijdperk van cloud computing officieel zou worden ingeluid.  Amazon AWS bestond toen nog maar net, maar in de hoofden van velen was Amazon toen toch vooral een boekenwinkel. Van Microsoft Azure was zelfs nog geen sprake. Ik herinner me dat ik in die tijd als it-journalist zelf Sun Microsystems bezocht in Californië, toen nog een van dé voorlopers in zakelijke technologie.

Hoeveel computers heeft de wereld nodig? Vijf, zo voorspelde Papadopoulos in 2006. 'The world needs only five computers', zo was de titel van zijn blog.

Om die blog was uiteindelijk veel te doen. Grote techsites à la CNET pikten het op. Want Papadopoulos noemde man en paard. Hij vertelde wélke computers gingen overblijven. En als we dat vandaag bekijken, zat de cto toen behoorlijk juist. Volgens hem gingen Google, Microsoft, Amazon.com, Yahoo!, eBay en Salesforce.com overblijven. Dat waren er dan al zes. Papadopoulos voegde daar nog de ‘the Great Computer of China’ aan toe. Dat waren er dan zeven.

Andere gewichtscategorie

Opvallend was dat Sun Microsystems, het toenmalige bedrijf van Papadopoulos, ondanks hun cloudplannen indertijd zelf niet in de lijst opdook. Ook Oracle, dat Sun dus later overnam, stond eveneens niet in de lijst. Oracle heeft overigens jarenlang geprobeerd om het licht van de cloud te ontkennen, maar moest uiteindelijk ook zwichten.

Nogmaals: Papadopoulos had het over hyperscale, pan-global broadband computing services giants. Uiteraard waren er massaal aantal regionale spelers (de meeste zelf) maar die boksen in een andere gewichtscategorie. Dat blijkt vandaag ook effectief zo.

Al de rest gingen hetzelfde lot ondergaan als YouTube dat vóór 2006 al was ingelijfd door Google. Papadopoulos schreef indertijd dus eigenlijk zijn eigen doodvonnis want ook Sun Microsystems werd later overgenomen (door Oracle dus).

Wereldkampioenschap cloud

Wat was het straffe van de voorspelling van Papadopoulos? In eerste instantie natuurlijk dat hij verbazend goed in de buurt zat. Maar vooral: Papadopoulos was te voorzichtig. De wereld heeft geen vijf computers nodig. De wereld heeft maar drie computers nodig, zo blijkt nu. Amazon, Google en Microsoft.

Uiteraard zijn er nog andere, maar niemand is in schaal zo groot als deze drie. Aan het wereldkampioenschap cloud computing nemen slechts drie ploegen deel. Daar kan je zelfs geen halve finale mee organiseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-04T10:59:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.