Blyaert Betwist: Chit-ChatGPT

De ophef rond de aankondiging van ChatGPT, de investering van tien miljard euro door Microsoft, en het debacle rond de aankondiging van Bard van Google heeft plots voor een enorme nervositeit gezorgd rond de toekomst van artificiële intelligentie. Voorlopig is het nog Chit-ChatGPT, gestommel in de marge.

Een goede vriend grapte in een niet zo woke reactie dat ‘ChatGPT een vrouw moet zijn want je krijgt nooit hetzelfde antwoord.’ Wat meteen ook op het zwaktebod duidt. ’s Morgens vroeg ik het platform of ChatGPT sterker is dan IBM Watson? Zoals altijd krijg je meteen antwoord. Uiteraard vertelde ChatGPT dat het sterker is dan IBM Watson, maar waar Watson zich toelegt op diverse disciplines zoals gezondheid is ChatGPT vooral een conversatiemiddel. ’s Middags stel ik dezelfde vraag en ChatGPT zegt ronduit ‘Nee, ik ben niet beter. Beiden zijn niet te vergelijken…’ Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat ChatGPT snel bijleert. Trouwens, wat een vreselijk nerdy naam voor een artificiële-intelligentieplatform. Misschien moeten we bij gelegenheid vragen of het geen betere naam kan verzinnen.

Voor wie Watson niet kent: dit platform werd zo’n vijftien jaar geleden gecreëerd en slaagde erin om de immens populaire Amerikaanse Jeopardy tv-quiz te winnen. De eerste commerciële toepassingen volgden vijf jaar later om de detectie en de juiste beslissingen te nemen over longkanker. Watson was de opvolger van Deepblue dat in 1997 schaakwereldkampioen Garry Kasparov een lesje gaf. Lang geleden trouwens dat we nog wat hoorden over Watson.

Heisa

Alphabet, het moederbedrijf van Google, was blijkbaar zo hard geschrokken van de heisa rond ChatGPT (en de forse investering van Microsoft) dat het inderhaast uitpakte met de eigen oplossing Bard. De recente persbijeenkomst in Parijs over de lancering van Bard liep op een sisser uit. Volgens mediawatchers een ‘techreus in paniek’. Een precieze lanceringsdatum is nog niet gegeven. OpenAI, de onderneming achter ChatGPT, gaf ook toe dat het de toepassing iets te vroeg op de markt gebracht heeft (het systeem maakt nog veel fouten) maar de hype vooral in de media zorgde alom voor consternatie. Miljoenen mensen hebben gebruik gemaakt van het platform.

Overigens, Chit-ChatGPT is de uitstekende blog van ex-Microsoft topman Bruno Segers die elke dag een vraag stelt aan het platform en het onversneden publiceert. Altijd lachen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-09T11:46:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.