Visterin Fileert: Wie betaalt stroom van telewerker?

Verplicht telewerk komt met kostprijs

Om mijn job te kunnen doen, zo zeg ik altijd, heb ik drie dingen nodig: stroom, koffie en wifi. Die laatste was al duur in ons land, als we dat vergelijken met andere telecomprijzen in de EU. En die twee andere volgen nu ook solidair in hun prijsverhoging.

De brief die ik onlangs van mijn energieleverancier ontving, zegt het helemaal. ‘We branden een kaarsje voor een warme winter’, zo stond er te lezen. Want de energieprijzen swingen de pan uit. Het voorschot dat ik hen moet betalen voor gas en elektriciteit werd verdubbeld.

Sugar daddy

Op Twitter zag ik het bericht van iemand wiens maandelijks voorschot zelfs werd verdrievoudigd tot zowat een kwart van een maandloon. De dame in kwestie kon er nog om lachen, en suggereerde dat ze op zoek ging naar een suikeroom om haar energierekening te kunnen betalen. Haar drie pleegkinderen moest hij er dan maar bijnemen.

Gisteren las ik in mijn krant dat een andere energieleverancier aangaf dat wanbetalingen intussen al hun grootste kostenpost zijn, hoger dan de personeelskosten. Het mag in de media dan nog vooral (en niet onterecht) corona all over the place zijn. De torenhoge energieprijzen zijn de spreekwoordelijke olifant in de kamer. Als ik ’s avonds door mijn dorp fiets, ruik ik overal de geur van opgestookt brandhout.

En dan ook nog koffie

Tja, daar zit je dan als je intussen minstens vier dagen per week moet telewerken. Want met al dat thuiswerk (sowieso verplicht tot midden december, al kan dat best worden verlengd) lopen ook de energiekosten op. En in mijn geval: koffie, liters koffie. Die dus ook in prijs stijgt.

Sommige bedrijven bieden wel een thuiswerkvergoeding, maar zijn dat niet verplicht. Dus spreken we over een kleine minderheid. Pak ik de recente cijfers van hr-dienstverleners Securex en Partena er even bij, dan zitten we ongeveer op vijf procent van de werknemers die op een maandelijkse forfaitaire kantoorvergoeding kunnen rekenen voor al hun (verplicht) telewerk. Vijf, dat is erg beperkt.

Happy few

"Slechts vijf procent voorziet een telewerkvergoeding"

Hoeveel krijgen die happy few dan? Gemiddeld spreken we over een vergoeding van 75 euro, zo blijkt. Bij de federale ambtenaren bedraagt die vergoeding vijftig euro, gebaseerd op het voorstel van minister Petra De Sutter. Of je daar je internet- en energierekening mee kan betalen, is nog maar de vraag. Maar het is al beter dan helemaal niks.

Toch maar een kaarsje branden misschien. Op een snelle zomer. En telewerk op mijn terras.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-25T11:19:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.