Visterin Fileert: Is Windows 10 een succes?

Wat Windows gemeen heeft met de Franse voetbalclub PSG

Windows 10

Achthonderd miljoen toestellen. Zoveel zijn er vandaag die op Windows 10 werken. Volgens Microsoft is dat een behoorlijk succes, maar is dat wel zo? Eigenlijk zoals het voetbalteam van PSG een succes is.

Microsoft By The Numbers is de naam van de interactieve infografiek waarmee Microsoft cijfers bekend maakt. Vooral de achthonderd miljoen viel in het oog in hun slideshow. Zoveel toestellen draaien vandaag op Windows 10.

Windows 10 is een succes want….

Achthonderd miljoen op vier jaar tijd is niet niks. Hiertoe behoren niet alleen laptops en pc’s, maar ook hybride-toestellen zoals Surface Pro, Surface Go en Xbox consoles. Ook die paar  smartphones met Windows 10 (zie onder voor hoe weinig) mogen we er bij rekenen.

Welk product kan zeggen dat het na vier jaar maar liefst achthonderd miljoen exemplaren over de (virtuele) toonbank laat gaan? 

Als we de vorige Windows-versies erbij tellen heeft Windows in de pc-markt een marktaandeel van ruim 90 procent. Ik val even in herhaling: wie kan dat zeggen? Bovenal heeft de pc in het tijdperk van smartphone en apps nog niet afgedaan. Zijn hegemonie is hij kwijt, maar zeker in professionele context blijft de pc heer en meester. 

Veel leveranciers verwachten later dit jaar bovendien nog een opstoot van Windows 10 in lijn van de refresh cycle die veel bedrijven nog moeten doorvoeren. Sommige pc’s zijn al vijf jaar oud en stilaan toe aan vervanging. Binnen een klein jaar vraagt Microsoft ook geld voor zijn security-updates van Windows 7 wat Windows 10 nog een duwtje in de rug zal geven. 

Windows 10 is een tegenvaller want….

"Het marktaandeel van Windows 10 op mobiele toestellen is… 0,07 procent"

De geschiedenis herhaalt zich niet echt. Na een mindere versie van Windows verschijnt er vaak een succesnummer. Windows XP en Windows 7 waren winnaars. De echte held vind ik overigens Windows XP, een besturingssysteem uit 2001 dat al jaren geen officiële ondersteuning meer, maar wordt nog veel gebruikt door bijvoorbeeld grote bedrijven en overheden. Bijna 4 procent van de pc’s wereldwijd draaien vandaag nog steeds op XP.

Maar naast XP en 7 waren er ook tegenvallers zoals (vooral) Windows Vista en eigenlijk ook Windows 8 / 8.1. 

Volgens deze logica zou Windows 10 intussen al veel verder moeten staan. Ook omdat een upgrade indertijd gratis was voor een geactiveerd Windows systeem. Maar velen hielden de boot af.

Kortom, bij de lancering midden 2015 voorspelde het bedrijf één miljard versies van Windows 10 op drie jaar tijd. Het is dus langer en minder geworden. Het wijst erop dat Microsoft in het begin best wel geloofde in zijn mobiele versie. Maar op dat vlak heeft Microsoft het pleit definitief verloren. 

Ken jij nog een collega met een Windows telefoon? Windows-smartphones zijn intussen een relikwie geworden. Het marktaandeel van Windows 10 op mobiele toestellen is volgens Net Marketshare zowat 0,07 procent…

Zoals PSG

Windows is wat de Franse topclub Paris Saint-Germain (PSG) is in het topvoetbal. Op eigen terrein is de club met sterren als Neymar en Kylian Mbappé ongenaakbaar. Voor Windows is dat eigen terrein de pc. Voor PSG is dat de eigen Franse voetbalcompetitie. 

Maar zodra we verder gaan, ziet het plaatje er anders uit. Net als PSG in de Champions League, speelt Windows in de mobiele markt niet echt een rol van betekenis. Terwijl dat, net als bij het voetbal, wel het speelveld is waar het volgens sommigen pas echt om draait.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-13T11:12:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.