Blyaert Betwist: Is Telenet helemaal de pedalen kwijt?

Dit artikel delen:

Telenet Sinterklaast! Op 6 december lanceert het 5G in enkele steden. Het moet wel nog zeker tot de zomer van 2022 wachten voor het een licentie krijgt en kan enkel wat testen. Wat bezielt ceo John Porter, de kangoeroe die sinds 2013, bijna acht jaar, Telenet leidt, tot zo’n drastische marketingactie?

Wat doe je met een aankondiging van 5G op de consumentenbiotoop terwijl daar voorlopig weinig te rapen valt? Iedereen is het er immers over eens dat, zeker bij de aanvang, 5G vooral bij bedrijven het verschil zal maken, en dan nog vooral in de industrie. Denk daarbij aan BASF, Mateco, TVH, Nike, ArcelorMittal of PSA. 

Telenet valt voorlopig op het vlak van mobiele communicatie uit de boot (en dan heb ik het niet over de Antwerpse haven), maar ook uit de lucht (Brussels Airport). Het beste netwerk is voor Proximus, de beste mobiele ervaring voor Orange. De overname van Base was een sof, want het netwerk moest helemaal vernieuwd worden wegens zwaar overschat. Telenet greep ook naast VOO, want Orange was slimmer. Daardoor blijft het alsnog armlastig in Wallonië. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat wat ooit ambitieus startte als Telenet Vlaanderen, vandaag de pedalen kwijt is. Dat het nog altijd een grote werf is.

Prijsverhogingen

De jaarlijkse prijsverhogingen, waar ook Proximus gretig op inspeelt, blijven verbazen omdat België nog altijd een van de duurste landen ter wereld is. Dat is al twintig jaar zo en niemand die het een moer scheelt. Zolang de overheid (wij dus) de meerderheid heeft in Proximus, zal daar ook weinig verandering in komen. Is het niet vreemd dat er wel gefulmineerd wordt tegen hogere energieprijzen, maar dat telecom onder de mat wordt geveegd? Een telecomfactuur van minder dan honderd euro per maand is een hoge uitzondering geworden.  

Mag ik even persoonlijk? Ik ben geen doorsnee-tv-kijker. Ik kijk naar nieuwsprogramma’s, af en toe fervent naar voetbal en op aanraden van vrienden naar Netflix. Mijn decoder staat al minstens zes weken uit, geen hond die er een probleem mee heeft. Alle programma’s zijn op VRT NU, VTM Go of Go Play beschikbaar, al dan niet uitgesteld. Eind dit jaar gooi ik de decoder op straat. De tijd van de decoder is voorbij. Het tijdperk van de onvoorwaardelijke fiberaansluiting is aangebroken, eindelijk. We staan tien jaar achter op onze buurlanden, zeker Nederland waar de ‘verglazing’ van het netwerk al mijlen verder staat. Als telco’s niet oppassen, worden het opnieuw loodgieters, buizenleggers. Ik mis creativiteit en innovatie. Brengt een vierde speler daar verandering in? Zoals Nobelprijswinnaar Desmond Tutu zei: ‘I am not optimistic, I am a prisoner of hope.’ 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Telenet maar ook onder andere DPG Media hebben nog (altijd) niet door dat hun business model allang is achterhaald maar dromen om de Vlaamse Netflix te worden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-02T10:29:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.