Cyberoorlog: Starlink cruciaal voor verwoest Oekraïne

Dit artikel delen:

Het is echt deprimerend als je afgesneden bent van de hele wereld en niemand kunt bellen of het nieuws kunt lezen. Zeker als de kogels en scherven van explosieven in het rond vliegen en je niet weet waar je aan toe bent. Bovendien is op plekken waar gevochten wordt, het repareren van vernietigde communicatie-infrastructuur praktisch onmogelijk.

Oekraïner blogt over digitale strijd tegen Rusland

Oekraïner én ict-journalist Andrii Maidanyk schrijft voor Computable een serie artikelen ('Cyberoorlog') over de ict-ontwikkelingen in zijn vaderland en de strijd die ict’ers er voeren tegen de Russische invasie.  

Alle afleveringen:
De strijd om internet
Methoden Russische hackers uitgeput
Starlink cruciaal voor verwoest Oekraïne
- Waar werkt Oekraïense it-specialist nu?
Oekraïne houdt hulp hackers liever stil

De vicepremier van Oekraïne, Mykhailo Fedorov, stuurde eind februari 2022 via Twitter een bericht aan techpionier Elon Musk en vroeg hem om hulp bij het opzetten van een Starlink-satelliet-internet in de Oekraïne. Musk antwoordde en beloofde te helpen. Sindsdien zijn duizenden Starlink-apparaten aan de Oekraïne geleverd die ingezet worden in kritieke omstandigheden. Ook hebben bedrijven, organisaties, verenigingen en burgers de systemen aangeschaft.

Zo draagt Starlink in steden en dorpen waar de telecominfrastructuur door Russische beschietingen, raketaanvallen en militaire bezetting zwaar beschadigd is, bij aan het herstel van connectiviteit en internettoegang. Door Starlink-technologie zijn Oekraïners er in geslaagd verbindingen mogelijk te maken op de Chornobyl NPP-site, in Irpin, Bucha, Ivankiv, Vorzel, Kiev en de regio Chernihiv en vele andere steden en dorpen in het land.

Starlink-terminals zijn precies wat we nodig hebben om problemen met internetverbindingen snel en efficiënt op te lossen. Het kan niet de vernietigde infrastructuur herstellen, maar helpt ons wel het probleem van het ontbreken van een internetverbinding ter plaatse op te lossen. Zeker op plaatsen waar de relevante infrastructuur volledig is vernietigd door het Russische leger.

Starlink

"Starlink-satellietverbinding worden zelfs gebruikt door militairen"

Netwerkexploitanten kunnen Starlink-satellietverbinding gebruiken om hun klanten in de inmiddels bevrijde gebieden tijdelijk te voorzien van hoogwaardige internettoegang terwijl de beschadigde infrastructuur wordt gerepareerd. Starlink wordt ook gebruikt door bedrijven en instellingen die kritieke diensten verlenen in gebieden waar geen andere communicatiemiddelen beschikbaar zijn. Het verbindt ziekenhuizen en de brandweer.

Starlink-satellietverbinding worden zelfs gebruikt door militairen. Het primaire doel is een gebruiker in staat te stellen om online te blijven wanneer er geen andere alternatieven beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld als het vaste of mobiele internet vanwege beschadigde kabels of uitval, geen dekking heeft.

Daar waar de infrastructuur is vernietigd en kabels zijn gebroken door bombardementen, biedt Starlink een alternatief informatie-uitwisselingskanaal en het enige hulpmiddel om een basisstation snel opnieuw op te starten. Duizenden Oekraïners gebruiken de oplossing. Bijvoorbeeld in Ivankiv, dat lang van de bezetting te lijden had. Nadat de Russen vetrokken waren, konden de bewoners eindelijk contact opnemen met hun familie om hen te vertellen dat ze veilig waren. De witte schotels voor satelliet-internet brengen de communicatie terug naar de door oorlog verscheurde steden rond Kiev. Wanneer de vernielde infrastructuur is hersteld, gaan de Starlink-apparaten meestal naar een plek waar ze nodig zijn om opnieuw een basisinfrastructuur op te zetten.

Elon Musk

Maar de mogelijkheden van de terminals van Elon Musk reiken verder. Ze bieden de mogelijkheid om online-les te geven. Ze stellen ziekenhuispersoneel in staat om contact te houden met hun collega’s en er is zorg op afstand te verlenen. Ze maken het ook mogelijk voor overheidsinstanties om hun taken te hervatten en weer diensten te leveren aan de mensen in gebieden waar de bezetter vertrokken is. Starlink wordt zelfs efficiënt gebruikt door politieagenten. Ze kunnen contact houden en reageren op noodoproepen als de bestaande meldkamer niet meer werkt.

Oekraïne heeft veel geluk dat dit systeem eerder dan gepland is gelanceerd. En de feedback die ze krijgen is niet minder belangrijk. Dergelijke satellietterminals worden immers over de hele wereld meestal voor privédoeleinden gebruikt. Vaak worden ze verkocht voor persoonlijk gebruik op plaatsen waar de verbinding slecht is. In de Oekraïne heeft Starlink zich ontpopt tot een cruciaal communicatiemiddel in gebieden waar de bestaande communicatie-infrastructuur verwoest is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-23T09:52:00.000Z Andrii Maidanyk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.