Visterin Fileert: Madonna, cybersecurity en chatbots

Dit artikel delen:

De chatbot ChatGPT is nog maar een dikke week dagen online, maar nu al de absolute hit op internet. Je kan hem alles vragen, zelfs een liedtekst van Madonna of Queen omzetten in een cybersecurity-jasje.

De ChatGPT is een ai-chatbot die natuurlijke menselijke taal kan begrijpen én indrukwekkend gedetailleerde, mensachtige geschreven tekst genereren. De chatbot is afkomstig van de door Elon Musk opgerichte onderzoeksinstelling OpenAI foundation. Musk richtte de startup eind 2015 mede op met investeerders uit Silicon Valley, al is de Twitter-ceo zelf niet meer aan boord.

Getraind door ai en machine learning, is het systeem ontworpen om informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden via een conversationele interface, zoals dat heet. En de technologie werkt best waarheidsgetrouw, zo getrouw dat hij wat mij betreft de bekende Turing-test kan doorstaan.

Grondvesten

"Paul Buchheit , ooit een van de eerste werknemers bij Google en bekend omdat hij daar mee Gmail ontwikkelde, voorspelt dat Google nog een jaar of twee verwijderd is van ‘totale ontwrichting’"

De introductie vorige week door OpenAI van de chatbot doet alvast een aantal sectoren op hun grondvesten daveren. De mogelijkheid om op een mens lijkende geschreven tekst te genereren, heeft de suggestie gewekt dat de technologie journalisten zou kunnen vervangen. Ook al lijkt nuance en kritisch denkvermogen nog een werkpuntje. Maar voor pure, feitelijke nieuwsverslaggeving kan het perfect nu al.

Maar er zijn nog andere. Contactcenters bijvoorbeeld, maar ook zoekmachines, waar Google de facto alleenheerser is. Gebruikers beschrijven de technologie als een alternatief voor Google, omdat het in staat is beschrijvingen, antwoorden en oplossingen te bieden voor complexe vragen. Paul Buchheit , ooit een van de eerste werknemers bij Google en bekend omdat hij daar mee Gmail ontwikkelde, voorspelt dat Google nog een jaar of twee verwijderd is van ‘totale ontwrichting’. En een evolutie zoals OpenAI en ChatGPT is daar niet vreemd aan.

Like a Virgin

Ik vroeg aan ChatGPT wat ik voor mijn pa zou kopen voor kerst en kreeg een verbazend gefundeerd antwoord. En ik hoorde ook iemand die dankzij ChatGPT slaagde voor zijn Amazon Web Services-certificaat. Het kan ook lolliger. Ik vroeg aan ChatGPT om de liedtekst van Like a Virgin (Madonna) met een cybersecurity-sausje te overgieten, en ik kreeg meteen dit terug:

I made it through the firewall,
Hacking like a pro,
My data's safe and secure,
Cause I know how to code.

I thought my files were lost forever,
But now I know how to recover,
I'm not just a beginner,
I'm a cyber defender.

With my antivirus running,
I'm never gonna stop,
I'm on top of the world,
And my password's really hard to crack.

I've got the power,
To keep my data safe,
I'm like a virgin,
In the digital age.


En nadien vroeg ik het om We Will Rock You van Queen aan te pakken met cybersecurity, met dit als resultaat in een fractie van een seconde.

We will protect you,
From the hackers in the night,
We'll keep your data safe and sound,
And make sure everything's alright.

We are the cyber warriors,
Defending against the threats,
We'll keep you safe and secure,
And make sure your data never forgets.

We will, we will rock you,
We'll keep your data safe and sound,
We are the cyber defenders,
And we will not back down

Straf spul, die ChatGPT.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-15T10:18:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.