Visterin Fileert: doen 2.900 het werk voor 7.500?

Dit artikel delen:

Laat ik even de oefening doen. Toen Elon Musk uiteindelijk Twitter kon (of moest) binnenhalen, zaten ze daar met 7.500 werknemers. Toen zette Musk zowat de helft van hen op straat. Nog eens honderden vertrokken uit eigen beweging. Minder dan 2.900 blijven over. Hoe kunnen 2.900 hetzelfde werk doen als die 7.500 van in het begin? Dat is bijna het werk doen wat voorheen drie mensen deden.

De wet van Price zou hier een antwoord op kunnen geven. Derek Price is een Britse natuurkundige, historicus en wetenschapper. Hij ontdekte iets interessants over zijn collega-academici. Volgens de ervaringen van de Britse wetenschapper waren altijd een handvol mensen die de publicaties binnen een bepaald onderwerp domineerden. Hij ontdekte dat de helft van het werk wordt gedaan door de vierkantswortel van het totale aantal mensen dat aan het werk deelneemt.

In mensentaal betekent dat dat in een team van negen er drie zijn die de helft van het werk op zich nemen. De overige vijftig procent van het werk wordt gedaan door de andere zes mensen. Dat wet van Price doet denken aan de 80/20-regel of regel van Pareto. Met dat (grote) verschil dat bij Price de schaal meespeelt.

Steve Jobs

"Karl Marx zou zich omdraaien in zijn graf als hij over de wet van Price hoorde"

Price testte zijn wet bij verschillende groepen en doelgroepen. En zijn devies is bikkelhard: competentie groeit lineair, maar incompetentie groeit exponentieel. Volgens de wet van Price doen bij 10.000 werknemers er honderd van hen vijftig procent van het werk, de andere 9.900 doen de andere vijftig procent. Eigenlijk was die Price een gigantische anti-socialist. Karl Marx zou zich omdraaien in zijn graf als hij over zijn wet hoorde.

De wet van Price doet me denken aan een bekende uitspraak van Steve Jobs. Die stelde dat sommige softwareontwikkelaars tien keer meer waard waren dan anderen. Letterlijk ook. Ze waren qua loon tien keer meer waard.

De bevinding is duidelijk: het voortbestaan van elk bedrijf vereist dat de top uitzoekt wie de meest bekwame, efficiënte en noodzakelijke mensen in de organisatie zijn. Met als doel om hen tevreden én in dienst te houden. Als ze dat niet doen, zal de wet van Price hun bedrijf de das omdoen.

Elon Musk

Toch één voorbehoud voor de it-sector. Want de wet van Price heeft het vooral over universeel werk zonder taakverdeling, zoals arbeiders die aan de slag zijn in een fabriek. En niet of minder bij taakverdeling, zoals in een voetbalploeg of it-team. In zulke gevallen is de wet nog wel van tel, maar minder uitgesproken. En ook bij it’ers (denk aan Steve Jobs) zullen bepaalde profielen belangrijker zijn dan anderen. En ook meer het verschil maken.

Elon Musk moet dus maar hopen dat hij de juiste mensen heeft gekozen bij zijn ontslagronde. Of bij die vrijwillige vertrekkers: dat de juiste mensen voor hem hebben gekozen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-24T10:21:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.