Blyaert Betwist: Is de CIO dan toch dood?

Manager

De Rabobank heeft geen plaats meer voor een chief information officer (cio). Bij de jongste reorganisatie werd die functie geschrapt in het organigram.

De grote it-baas wordt nu de chief technology officer, de cto. Onder hem wordt it in vier delen gehakt: Fintech & Innovation, IT Infrastructure, IT-Systems en IT Strategy Data & Architecture. ‘Ach, de zoveelste reorganisatie. Been there, done that’, hoor ik u zeggen. ‘Over een paar jaar wordt alles opnieuw omgegooid. Plus ça change, plus ça reste la même chose’. 

Of lijkt er toch wat fundamentelers aan de hand? Proximus, het voormalige Belgacom, heeft bijvoorbeeld al jarenlang geen heuse cio meer en ging er zelfs prat op. De cto kreeg meer macht en is nu grotendeels alleenheerser. Vaak krijg je daarbij het argument, soms ook terecht, dat ondernemingen sneller moeten schakelen, zeker in digitale onzekere tijden. Dat projecten van drie tot vijf jaar niet langer aan de orde zijn. Kortere beslissingstermijnen, het moet vooruit gaan.

De cio wordt vaak nog geconcipeerd als Mr NO, niet meteen de chief innovation officer. Dat velen nog in de rol zitten van ‘trusted operator’, de man (of de vrouw) die de systemen draaiend houdt, er voor zorgt dat de lichtjes blijven branden, sterk en doortastend, maar niet meteen de grote voorstander van verandering, werd duidelijk uit de jongste Deloitte CIO Survey.

Niets op tegen natuurlijk, zo’n medewerkers heb je ook nodig. Uit de jongste beslissing van de Rabobank blijkt echter deat deze ‘Trusted Operators’ hun leidingsrol moeten lossen, verantwoordelijk worden voor een deelsegment, infrastructuur of systemen. Dat innovatie terecht komt bij anderen, in dit geval een heuse fintech manager.

Strategische denktank

En dan blijkt dat de cio die strategisch wel mee in de denktank wil zitten, misschien dan niet noodzakelijk moet opschuiven naar een cto-rol, maar wel naar een change instigator of zelfs in het beste geval een business co-creator. Dat hij mee in de keuken moeten staan waar innovatieve gerechten worden bereid, waar het ook heet is, soms ook onder de voeten.

De cio is niet dood, nog lang niet, maar zijn positionering wijzigt snel. Waar vroeger de meesten zes jaar of meer in dezelfde rol in hetzelfde bedrijf blijven hangen, is dit reeds opgeschoven naar gemiddeld één tot vijf jaar. ‘Change or die’ is meer dan ooit een lijflied van de nieuwe cio. Hij zal er mee moeten leven. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ach, hoe belangrijk is eigenlijk de officiële titel?
Feit blijft dat iemand end to end verantwoordelijk moet zijn voor de IT afdeling, en wat mij betreft is CIO hiervoor een perfecte benaming.
Verder ben ik er echt nog niet zo zeker van dat die innovatie vooral van andere departementen moet komen, tis een "team effort" en daarbij moet IT en de CIO zeker mee om de tafel zitten ( zoals het artikel correct aanhaalt)
Zeker grote IT afdelingen en CIO's moeten het in de praktijk allemaal runnen: legacy applicaties moeten blijven draaien, en daarnaast heb je tegelijk ook een meer flexibele IT poot nodig.... Voorwaar geen simpele opdracht! En verre van dood dus

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-18T09:54:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.