Waarom Telenet nog bij Mobistar aanklopt

Dit artikel delen:

Je zou kunnen verwachten dat Telenet na de overname van Base bijzonder snel alle abonnees zou overplaatsen naar het nieuwe netwerk dat het zopas kocht van KPN. Integendeel, het heeft nog een jaartje langer bijgetekend bij Orange (Mobistar), tot 2018. Dat lijkt op het eerste zicht vreemd, maar Telenet wil duidelijk eerst een volledig optimale dienstverlening voordat het zijn klanten verhuist. Orange haalt opgelucht adem.

Zoals bekend kondigde Telenet bij de overname een bijkomende netwerkinvestering aan van tweehonderd miljoen euro. Het wil eerst het netwerk van Base helemaal optimaliseren en uitbreiden.  En dan moet je gewoon wat tellen. Base heeft ruim 2500 antennes (basisstations), Mobistar heeft er 3500 en Proximus iets meer, zo’n 3750. Dus moet Telenet investeren in zo’n duizend nieuwe antennes. Dat is geen sinecure. Iedereen kent de problemen bij de aanvraag van een bouwvergunning, de toewijzing, de plaatsing zelf en de integratie in het netwerk. Gemiddelde duurtijd: 23 maanden. Geen wonder dat Telenet nog een jaar bijtekent bij Orange.

Anderzijds kost zo’n antenne gemiddeld zowat 150.000 euro. De tweehonderd miljoen zullen dus snel opgesoupeerd zijn en het is de vraag of Telenet daarmee zal toekomen. Het volledig finetunen van het netwerk is immers ook een huzarenklus. Als Telenet straks (in 2018?) ook grote ondernemingen wil optekenen, zal het dus met een bijzonder performant netwerk moeten uitpakken. Zolang zit, naast Proximus, ook Mobistar nog een hele tijd op rozen. En wie weet waar we over drie jaar staan, als Telenet dan toch eindelijk zijn klanten migreert. Het telecomlandschap wijzigt dan wel niet zo gek snel, zeker niet in België, er kunnen wel disruptieve ingrijpende trends aanwaaien.

En als Orange over drie jaar de ruim één miljoen klanten van Telenet moet laten gaan, dan zit het met een heus Formule1-netwerk met een enorme overcapaciteit. Benieuwd wat hun strategie dan zal worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-08T09:42:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.