Wie is er bang van de vierde mobiele operator?

Blyaert Betwist

Dit artikel delen:
Telecom

Was het omdat hij snipverkouden was? Ik heb de doorgaans erg minzame Telenet-baas John Porter zelden zo zwaar uit de hoek zien komen: ‘Mijn dieptepunt van 2018 is dat idiote plan van telecomminister Alexander De Croo om een vierde mobiele operator naar België te lokken. Fucking Unbelievable. (…) Die vierde speler, what a fucking joke. (…) Minister De Croo denkt dat het slim is om een extra speler toe te voegen to fuck everything up.’ Dat waren drie fucking fucks in een paragraaf van de weekendkrant van De Tijd, zo goed als zeker een recordaantal fucks in de doorgaans ook beschaafde financiële krant.

De schrik zit er goed in, een vierde mobiele operator in België die mogelijk een Primark-strategie zou kunnen uitwerken. Er is een grote nervositeit te merken bij de huidige spelers die plots bijzonder veel oog hebben voor hun gewone abonnees. Bij Orange lieten ze hun B2B-topper Ingrid Gonnissen vertrekken. Bij Proximus zou er volgens goedingelichte bronnen even sprake geweest zijn om een einde te maken aan het aanbod van IT-diensten voor ondernemingen. Alle hens aan dek voor de consumentenafdeling nu er toch een vierde speler kan (zal?) komen. Het valt nog af te wachten wie dat dan wel zal zijn maar iedereen houdt blijkbaar de billen dicht voor het nakende onheil.

De Belgische markt voor mobiele oplossingen mag dan wel elk jaar slinken, het blijft een bijzonder lucratieve markt. Customer retention is echter een heikel punt geworden. Consumenten zijn mondiger geworden, willen een perfect netwerk en een puike dienstverlening, nemen het niet langer dat ze tot tien minuten moeten wachten voordat er iemand aan de helpdesk-lijn hangt. En dat het snel kan gaan is nu ook duidelijk na de rampzalige aanpak van de overname van Mobile Vikings door Medialaan. Mobile Vikings was een mvno, een mobile virtual network operator, van Base. Base moest die wat anarchistische en sterk op data gerichte groep verkopen om groen licht te krijgen voor de eigen verkoop aan Telenet. Uiteindelijk werd het Medialaan (De Persgroep) dat speciaal daarvoor een nieuw platform aankocht. Maar dat uitgevers niet veel pap gegeten hebben van digitalisering en mobiele communicatie is opnieuw bewezen. Heel wat abonnees van Mobile Vikings hebben het schip inmiddels verlaten. Een sorry-boodschap van een jongedame van de helpdesk zal daar niet veel aan veranderen.

5G, IoT, zelfrijdende auto's

Ongetwijfeld heeft het toonvoorbeeld van de Mobile Vikings de operatoren nog nerveuzer gemaakt, inclusief de althans bij de buitenwereld aimabele John Porter. Ik denk niet dat het plan van minister De Croo om een vierde operator toe te laten zo idioot is. Misschien dat je wel idioot moet zijn om als vierde operator op de kleine Belgische markt van start te gaan.

De regelgeving, ook en vooral in Brussel, is immers nefast en weinig transparant. En het is precies dat wat ‘fucking unbelievable’ is, zeker met de komst van de nieuwe 5G-technologie, Internet of Things en zelfrijdende auto's. Daarop zouden alle ‘fucking’ pijlen gericht moeten zijn. En dat is geen ‘fucking joke’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-27T10:00:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.