Blyaert Betwist: Overheidsgemor en gesakker over it-pannes

Dit artikel delen:

Het bericht was een beetje weggemoffeld, in de rubriek ‘Ook dat nog’ waar meestal wat trivialiteiten aardig sporen, maar deze keer zorgde het toch voor verbazende wenkbrauwtrekken. De titel alleen al: ‘14 dagen kwijt door it-pannes’.

Ambtenaren van de FOD Financiën schatten dat ze door trage en kapotte computers van begin dit jaar tot mei al 4,7 werkdagen verloren hebben. Op jaarbasis zou dat oplopen tot 14,1 dagen. Da’s verdorie bijna drie weken! Hoeveel weken werken ze per jaar op de FOD Financiën, zo’n 42 weken in totaal? En dan drie weken met de vingers draaien omdat de laptop of desktop en de toepassingen het niet doen zoals het hoort? De helpdesk, het moet waarschijnlijk een klein bataljon zijn, moet er zijn handen ongetwijfeld mee vol hebben.  

Nu is de FOD Financiën geen gewone overheidsdienst natuurlijk. Het zorgt immers voor de inkomsten van de staat. Dat mag al iets kosten. En het was bekend, bij Financiën kreeg de chief information officer (cio) elk jaar een grote vetpot met een reusachtig budget. Leveranciers en integratoren schurkten altijd met graagte aan bij deze schatkamer. Er werd destijds aardig wat getafeld toen Didier Reynders nog minister van Financiën was.

Die post is zoals bekend inmiddels ingepalmd door Johan Van Overtveldt die een stringenter beleid voert (Financiën is niet langer de grootste FOD, dat is inmiddels Binnenlandse Zaken). Maar dat ook hij er niet in slaagt om de it-pannes in te dijken, mag niet verbazen. Het is een euvel waar heel wat overheidsorganisaties mee te maken hebben. Justitieminister Koen Geens maakt ook al helemaal geen goede beurt als het over de it-toepassingen bij het gerecht gaat. Gemor, gesakker en banvloeken. Ik vermoed dat ze bij justitie meer dan veertien dagen per jaar met hun vingers zitten te draaien.

Schroothoop

Begin jaren ’50 zei IBM-topman Thomas Watson (naar wie heden ten dage de artificiële intellegentie Watson genoemd is): ‘We’re in the electronic business and we better move fast’. Dat was bijna zeventig jaar geleden. Ik heb de indruk dat sommige overheidsdiensten soms nog op toepassingen van de jaren ’50 werken. De snelheid waarmee it met nieuwe toepassingen op de proppen komt is onwaarschijnlijk. En ik begrijp best dat change, verandering, geen makkelijk zaak is, dat is in het gewone bedrijfsleven zo en dat is ongetwijfeld ook zo bij de overheid. Enkel een baby met een natte luier hunkert naar verandering.'

Er is in het verleden bij de overheid met tientallen miljoenen euro’s gemorst bij it-overheidsopdrachten. Heel wat projecten belandden op de schroothoop. Het wordt tijd dat een en ander sterk uitgewerkt en uitgevoerd wordt. De overheid en dus vooral de burger die ervoor betaalt, verdient dat. Drie weken niksen wegens it-pannes is ongehoord en niet meer van deze tijd.  

En oja, ik mag hopen dat bij de komende gemeenteraads- en provincieverkiezingen in de programma’s van de diverse partijen toch ook een digitale component opgenomen is. Althans, daar zouden ze toch werk van moeten maken. Misschien kunnen ze er wat over nadenken tijdens die dagen waarop een computerpanne opnieuw zijn slag slaagt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-04T10:23:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.