Blyaert Betwist: Geen corona-app voor eind september?

Dit artikel delen:

Het lijkt erop dat België nog geen corona-app zal hebben voor eind september, zeven maanden (7!) na de eerste corona-lockdown. En met de keuze van Devside als app-bouwer zullen we eens te meer de vingers kruisen of dit echt wel goed komt. Het is onwaarschijnlijk dat men bijvoorbeeld niet koos voor SAP, dat eerder de Duitse app ontwikkelde en deze app kortgeleden ook uitbracht op de Luxemburgse markt.

We willen het zelfs niet meer hebben over de droefenis over het contact tracing center dat pas eind augustus echt klaar zou zijn, zes (6!) maanden na de corona-uitbraak, waar honderden callcenter-agenten met de duimen draaien en naar Netflix kijken. Honderd miljoen euro voor een callcenter waar je niet naar kan bellen. Heb je ooit? Heel wat gemeenten en steden zijn dan maar zelf op eigen initiatief met contact tracing aan de slag gegaan.

En nu mogen we ons dus verwachten aan een nieuw débacle, deze keer de corona-app, eerst afgewezen door de overheid en plots opnieuw op de radar. Beter laat dan nooit, zul je dan denken. Maar dan wordt de aanmaak uitbesteed aan een onooglijk klein eenmansbedrijf Devside, dat pas enkele maanden geleden werd omgevormd van een vzw tot een bv. Zo goed als niemand in de sector heeft er al van gehoord. Gaat Devside onderhandelen met Google en Apple? Een bedrijfje met een omzet van nog geen 300.000 euro?

Best grappig dat in het artikel van De Tijd staat dat de overheid een brief (een brief!) heeft gestuurd naar Apple en Google om Devside toegang te geven tot hun besturingssysteem. Good luck. Hoe gaan ze bovendien de interoperabiliteit garanderen met de gateway service die de EU gaat bouwen? Dan hebben we het nog niet eens over hosting, security, privacy…

De app zal er niet zijn voor midden september, mogelijk pas eind september, in het beste geval. Hoeveel tijd hebben we dan niet verloren? In Duitsland hebben SAP en T-Systems de corona-app vorige maand gelanceerd. Op enkele dagen tijd waren er veertien miljoen downloads. Dat is een paar miljoen meer dan alle Belgen samen. In Luxemburg is het zopas eveneens van start gegaan. Ook daar met dezelfde spelers. 

Hadden we dan niet sneller kunnen schakelen door op deze it-grootmachten in te spelen. Die hebben immers een rechtstreekse lijn met Tim Cook, de topman van Apple. En vooral, die zijn al door heel het proces gegaan. Waarom moet België in deze zaak cavalier seul spelen?

Er zijn nog altijd heel wat bezwaren tegen een corona-app, dat heeft UCB cio Herman De Prins recent nog in een opinie op Computable geschreven. Maar als men er dan uiteindelijk toch voor kiest, laat het dan met serieuze partijen zijn. Mensenlevens zijn te belangrijk.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

SAP staat borg voor topkwaliteit en ervaring! Beste Europees techbedrijf. Waarom in godsnaam gaan prutsen en exploreren met een beginneling ? Het lijkt alsof men het opzettelijk wil laten mislukken! Heeft de verantwoordelijke politieker de moed om zich bekend te maken???

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-22T10:46:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.