Blyaert Betwist: Covid-blunderboek van de overheid

Dit artikel delen:

Waar Covid de meeste ict-verantwoordelijken bij bedrijven een boost gaf, blijft de overheidsaanpak van de pandemie een opeenstapeling van anomalieën. De jongste problemen met het toch wel vrij eenvoudige project rond de vaccinatiewachtlijsten dikt het blunderboek nog eens aan.

‘Er zijn nog enkele honderdduizenden wachtenden voor u’. Hoelang is het geleden dat we dat gelezen hebben? Hebben we dat eigenlijk al ergens gelezen? Dat Tax-on-web regelmatig crashte omdat er niet genoeg geschaald was op cruciale momenten, oké. Het qvax-platform (of was het een eenzame computer) mag dan al niet onderuitgegaan zijn, het was in elk geval niet voorzien op de massale toevloed van wanhopige vaccinzoekers. In de cloud zal het ook niet gestaan hebben. De wachtrij was niet alleen eenvoudig te omzeilen dankzij een eeuwenoud trucje, het is ook helemaal niet veilig, laat staan dat een privébedrijf je rijksregisternummer mag opvragen. Wie draagt hier de verantwoordelijkheid?

Het begon al in maart vorig jaar met het contacttracingcenter dat bulkte van de fouten. Het moest snel-snel door Smals in elkaar gebokst worden. Agenten draaiden uren met de vingers, speelden quizjes of zagen volledige Netflix-series uit. We zijn een jaar later. Een vriend van me werd vorige week positief getest. Enkele dagen later wordt hij opgebeld vanuit het contacttracingcenter met de vraag of hij al gevaccineerd is… Blijkbaar weten ze er zelf niet wie er al dan niet een vaccin krijgt. Maar van wie bekend is dat hij zopas positief testte, kan je toch verwachten dat hij niet gevaccineerd is, toch?

Devside en Paronella

Toen die oplossing niet werkte, veranderde Smals het geweer van schouder en was er plots wel behoefte aan een app. Dat werd aan een onooglijk klein bedrijf Devside gegeven waardoor de Coronalert nooit echt werkt, laat staan dat het een bericht pusht als je in aanmerking kwam met een positieve Covid-drager. Een vriend heeft de app gefrustreerd van z’n smartphone gegooid toen hij nog steeds geen ‘blootstelling’ te zien kreeg terwijl zijn vrouw al dagenlang besmet was. Ikzelf ben al drie keer negatief getest. Ik wacht nog altijd op het eerste resultaat op mijn Coronalert-app. 

Begin vorige maand werd het platform opgezet om je vaccin bij de huisarts te laten regelen. Het werd alweer door Smals toegewezen aan een bedrijfje Paronella met drie medewerkers. En wat dacht je? Het systeem (Doclr) liep totaal in het honderd. Zelfs de databank met contactgegevens van zorgverleners en dokters bulkte van de fouten.

Geen wonder dat de overheid in de Europese Digital Economy and Society Index alsmaar meer in het moeras zakt als het over de digitalisering bij de overheid gaat. Wilde de overheid niet in de top drie staan en wilde Vlaanderen niet tot de topregio’s in de wereld behoren? Dat zal nog wel even op zich laten wachten, tot Sint-Juttemis als de kalveren op het ijs dansen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-07T11:50:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.