Blyaert Betwist: Zit digitaal Vlaanderen met probleem?

Dit artikel delen:
hoofdkwartier

De Franse integrator Atos kreeg deze week een oplawaai van jewelste toen het slechte resultaten en 1.300 ontslagen aankondigde. Zelf had de groep het erover dat de massale overstap van gebruikers naar cloudoplossingen een ‘ongekende impact op de business’ heeft. Heeft deze reorganisatie ook een ‘ongekende impact’ op het nieuwe contract met de Vlaamse Gemeenschap, waar Atos als een van de grote winnaars uit de bus kwam?

Het mag op het eerste zicht wel vreemd lijken dat Vlaanderen het gros van het één miljard euro contract aan een Franse groep toewees. Atos ging inderdaad met het leeuwendeel lopen en veroverde zowel integratie, cloud en datacenter als applicaties, samen goed voor meerdere honderden miljoenen euro’s. Het contract gaat begin volgend jaar van start.

De aankondiging van de barslechte resultaten van Atos veroorzaakte een schok. Het aandeel verloor 16 procent en een Parijse analist sprak over een ‘totaal gebrek aan vertrouwen’. Het mag best verbazen dat een integrator die digitale migratie van klanten niet zag aankomen. Die dienstenleveranciers staan immers vaak heel dicht bij hun gebruikers, althans dat zouden ze toch moeten.

Bittere pil

Maar er is meer. Het recente onderzoek van Whitelane Research wees aan dat Atos in ons land pas op de tiende plaats staat als het gaat om klantentevredenheid. Op nummer één staan Tata Consultancy Services (dat onlangs pronkte met het feit dat het de kaap van een half miljoen medewerkers haalde), Computacenter en Hexaware. Whitelane benadert hiervoor enkel dienstenleveranciers met minstens acht grote contracten van meer dan één miljoen euro.

Heeft Digitaal Vlaanderen geluisterd naar het bijzonder degelijke Whitelane Research?

Atos moet nu een bittere pil slikken en geeft aan dat de herstructurering 180 miljoen euro zal kosten. Inmiddels loopt er in de Verenigde Staten nog een onderzoek naar onregelmatigheden in de boekhouding van een aantal Amerikaanse dochters van Atos. Daardoor kunnen de definitieve resultaten van het tweede kwartaal nog niet vrijgegeven worden. Laat ons hopen voor Atos én voor Vlaanderen dat de Franse integrator zijn daadkracht terugvindt. Anders gaan we opnieuw voor een slag op de Groeningenkouter. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-15T10:55:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.