Visterin Fileert: Naar Rusland? Laat je smartphone thuis!

Dit artikel delen:
Zicht op Moskou, Rusland

Deze week bezoekt premier Charles Michel Rusland. Hij ontmoet er onder meer de Russische president Poetin. De meegereisde medewerkers van onze premier laten hun telefoon alvast thuis, uit vrees voor hacking. Naar Rusland reis je als zakenman of politicus beter niet af met je eigen smartphone, zo blijkt. En terecht.

Dat Rusland inzake cybercriminaliteit een belabberde reputatie heeft, is geen nieuws. En dat uit zich ook in de diplomatieke contacten. Dit blijkt onder mee uit het feit dat Charles Michel naar aanleiding van zijn bezoek aan Moskou zijn medewerkers heeft opgedragen hun eigen smartphones thuis te laten en ter vervanging met basistoestellen te werken.

Zelf heeft Charles Michel zijn eigen smartphone wel bij zich, al is dat omdat hij over een beveiligde telefoon beschikt. Iets wat wel bij meer wereldleiders en presidenten het geval is.

De maatregel om smartphones thuis te laten, doet vermoeden dat de Russen op de een of andere manier een toegang willen verwerven tot de computersystemen van Wetstraat 16. Dit is zeker geen paranoia. Vier à vijf jaar geleden gaven de Russen de delegatie van de toenmalige Europese president Herman Van Rompuy usb-sticks en opladers voor mobiele telefoons mee als geschenk, zo herinnert ook De Tijd zich. Na een inspectie door het team bleken die ‘cadeaus’ afluisterapparatuur te bevatten…

België is alvast geen uitzondering met de maatregel. Zo hebben vorig jaar ook Deense politici, die een bezoek aan Rusland brachten, hun smartphone en andere apparaten thuisgelaten. 'Vaarwel smartphone', zo liet de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Martin Lidegaard op Facebook weten. Ook hij had het verzoek gekregen om vanwege de veiligheid geen apparaten mee te nemen. Of hoe niemand de Russen nog vertrouwt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-31T11:36:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.