Visterin Fileert: Zo klinkt fraude met Covid-19 echt

Dit artikel delen:

Er zijn in ons land criminelen actief die kredietkaartgegevens aftroggelen onder het mom van valse doe-het-zelf-coronatesten. We brengen een reconstructie van het gesprek.

Om te beginnen zijn de praktijken zijn opmerkelijk. En, zoals dat doorgaans met cybercriminelen het geval is: ze zijn meedogenloos. Want ze drijven verder op de angst, in dit geval voor een besmetting en bijhorende testen.

Omdat het het meest voor de verbeelding spreekt, publiceren we het integrale gesprek dat een goede kennis van een Computable-expert mocht beleven en het getrouw weergaf:

Het leven zoals het is: fraude met Covid-19

Crimineel: ‘Goedenavond ....Volgens onze data bent u waarschijnlijk in de buurt geweest van iemand die positief getest is op Covid-19. Dit betekent dat u nu thuis moet blijven en zich moet laten testen.’

Kennis: 'Kun je mij vertellen wie die persoon was?’

Crimineel: ‘Nee, sorry dat mag ik u niet vertellen. Dat is vertrouwelijke informatie.’

Kennis: 'Oké. Hmmm... dus....’

Crimineel: ‘Maar u moet zich zo snel mogelijk laten testen en tot aan de uitslag thuis blijven. Gelukkig hebben we sinds kort ook de mogelijkheid om u een zelftest te laten doen. Mag ik uw exacte postadres en geboortedatum zodat we u een zelftestkit kunnen toesturen?’

Kennis: ‘Ok’ (persoon geeft zijn adres)

Crimineel: ‘Bedankt - en ik moet een kredietkaartnummer hebben zodat we dit kunnen afronden en u de kit kunnen sturen.’

Kennis: 'Sorry - een kredietkaartnummer? Ik dacht dat dit allemaal gratis was?’

Crimineel: ‘Nee - ik ben bang van niet. Er zijn administratieve kosten van vijftig euro voor de kit en de laboratorium testresultaten. Kunt u mij het kaartnummer, de vervaldatum en de veiligheidscode voorlezen alstublieft.....het is heel belangrijk en er zijn boetes voor niet-naleving. Uiteraard wordt het terugbetaald door uw ziekenkas’


Niet dus. Er wordt helemaal niks terugbetaald, want het is de nieuwste vorm van social engineering, die helemaal verder surft op de Covid-19-golf.

Voor de goede orde en ter herinnering: contactopsporing belt enkel en alleen vanaf 02/214.19.19 en SMS van 8811. Een verwittigd man/vrouw is er twee waard.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-20T14:47:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.