Blyaert Betwist: Startup - the only way is up!

Dit artikel delen:
start-up

Er ging vorig jaar 320 miljoen euro naar Belgische startups, een recordbedrag. Ook in 2017 lijken we op weg naar een minstens een gelijke som. Wat hoera-geroep bij minister Alexander De Croo mag op z’n plaats zijn, in vergelijking met de 240 miljard euro die op de Belgische spaarboekjes stof vergaren is het een peulschil. Maar vooral, moet er ook niet meer aandacht gaan naar scale-ups die al min of meer wat bewezen hebben?

320 miljoen euro alles samen, in 2016 naar Belgische startups. Dat staat ook te lezen op Computable. De Belgische startup-scène zit al enkele jaren in een groeifase. Elke grote en middelgrote stad vindt dat het een plek moet hebben voor deze vooral door jongeren bevolkte biotoop. En je kan creatieve centra alleen maar toejuichen, zoveel is duidelijk, ook al zitten ze er vaak als hoofdtelefoonsolisten naast elkaar op hun klavier te tokkelen.

De Belgische organisatie Startups.be, onder de nieuwe impuls van ex-medewerker Frederik Tibau, doet overigens uitstekend werk. Ook mentor Omar Mohout brengt alles mooi in kaart en wordt een autoriteit op Europees vlak. Dat België het grootste aantal B2B-startups van Europa heeft is positief én negatief. B2B-startups krijgen vaak niet zo gek veel aandacht in de reguliere media. Moeten dus knokken maar worden dan ook vaker dan andere startups overgenomen door grote it-spelers met diepe zakken. Blijft natuurlijk dat 70 tot 80 procent van de startups falen. Vaak een goed plan, een uitstekende pitch maar execution is meermaals een probleem.

Scale-up

Het is een uitstekende zaak dat startups zoveel aandacht krijgen, maar ook scale-ups moeten meer focus krijgen van de overheid. Scale-up valley lijkt me ook een goed initiatief. Dit zijn jonge ondernemingen die omzet draaien, die goede mensen aantrekken, nood hebben aan kapitaal om helemaal door te breken maar vaak ook niet de aandacht trekken van media, bankiers en financiers. Zijn scale-ups minder sexy dan startups? Nee toch. Hun ideeën zijn misschien minder vernieuwend, zelfs al enkele jaren oud, maar hebben dan ook de ‘melktand’ des tijds overleefd.

Het was ook opvallend dat tijdens een recente informatie-avond met Vlerick de overheid aangaf dat het meer wil doen met startups en dat in de zaal terecht de opmerking werd gemaakt dat er ook heel wat scale-ups en kmo’s hiervoor in aanmerking komen. Hier moet overduidelijk werk van gemaakt worden. Misschien tijd voor een vereniging scaleups.be? The only way is up, voor iedereen trouwens, toch? 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-30T08:44:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.