Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

AWS-ceo Jassy deelt 5 plannen voor developers

AWS re:Invent 2018

Computable Expert

Jeroen Jacobs
Cloud Consultant / Project Manager @ Oblivion Cloud Control, Oblivion Cloud Control. Expert van Computable voor de topics Management, Outsourcing en Cloud Computing.

In Las Vegas vindt jaarlijks in november het AWS re:Invent plaats. Ook de achtste editie van dit Amazon Web Services-evenement - grootschaliger dan ooit met ruim 52.000 bezoekers en duizenden verschillende workshops, talks en sessies verspreid over zeven hotels - staat in het teken van product- en feature-lanceringen en kennisdeling. Jeroen Jacobs, cloudconsultant bij Oblivion Cloud Control, is ter plaatse en doet als Computable-expert dagelijks verslag. Dag 3.

De derde re:Invent-dag is een dag met veel grootste aankondigingen. Hoogtepunt op deze dag is dan ook de keynote van AWS-ceo Andy Jassy. Hij startte door te benadrukken hoe belangrijk de ‘builders’ (developers) voor organisaties zijn en hoe serieus Amazon de behoeften en feedback van zijn ontwikkelaars neemt.

Hij vervolgt zijn verhaal met dat AWS wil uitblinken, niet alleen in de breedte van het dienstenaanbod maar vooral ook diepgang van de diensten. Andere cloudproviders gaan lang niet zo diep, builders weten dat en kiezen daarom consequent voor AWS. Hierbij haalt hij voorbeelden aan waaronder de s3 intelligent tiering die AWS maandag lanceerde, wat nu naar eigen zeggen werelds eerste machine learning gedreven object storage is.

Vervolgens structureert Jassy zijn keynote langs vijf sentimenten van ‘builders’ (developers) van waaruit tientallen bekendmakingen worden gedaan.

‘I want it all and I want it now’

Builders willen diensten direct en breed kunnen inzetten en dat start bij storage. ‘AWS raises the bar for storage’, stelt de ceo. Binnen het storage-portfolio zitten zowel blockstorage, fileshare als object storage-diensten. De eerste aankondiging die de directeur doet is dat begin 2019 een nieuwe storage class, glacier deep archive genaamd, beschikbaar komt. Dit moet een tape-alternatief gezien worden kost 1.01 dollar per Terabyte per maand. Dit is volgens Jassy een gamechanger in voor archivering.

Naast AWS EFS, wat NFS-gebaseerde bestandsdeling aanbiedt, lanceert AWS nu ook AWS FSx for Windows Fileserver. Een volledige managed-dienst die we hadden gehoopt en verwacht, gezien 57,7 procent van IaaS Windows workload op public cloud op AWS is gehost. Binnen de FSx-dienst werd ook AWS FSx for Lustre aangekondigd; een file systeem voor high performance computing en machine learning-workloads waar een hoge throughput is vereist.

‘The right tools for every builder’

Het tweede sentiment is de juiste tools om snel te kunnen starten. AWS lanceert een nieuwe dienst AWS Control Tower. Dit biedt gebruikers de mogelijkheid om multi-account landing zone te implementeren en beheren. Control Tower omvat best practice blueprints rondom accounts, authenticatie, configuratie, cloudtrail, identity & access-manager over meerdere accounts, virtual private cloud (vpc)-setup, een account factory en Guardrailes. De staat van de landing zone wordt weergeven in een dashboard.

AWS Security Hub is een vijfde aankondiging die Jassy deed. Dit is een centrale plek om alle AWS security en compliancy controls te beheren. Tot slot kondigt AWS Lakeformation aan. Hiermee kunnen builders naar eigen zeggen in korte tijd een datalake optuigen, inclusief bijbehorende security policies.

‘(Database) Freedom’

AWS-ceo Andy Jassy kondigt tijdens AWS re:Invent Timestream

Sentiment drie is database vrijheid (freedom). Jassy stelt dat gesloten database-oplossingen met licentiepraktijken en technische lock ins als Oracle en Microsoft zijn langste tijd hebben gehad. De tendens is naar opensource. AWS zet in op opensource met onder andere Aurora (re:Invent 2017). Ook is de trend het afstappen van relational databases, mede door andere performance-eisen in hedendaagse applicaties.

DynamoDB is de belangrijke noSQL-oplossing van AWS, maar het is soms lastig om de juiste hoeveelheid read en write-capaciteitsunits te voorspellen. de aangekondigde AWS Read Write capacity on demand-oplossing moet hier antwoord op bieden.

Voor internet of things (IoT)-cases, waar miljoenen apparaten data verzamelen, lanceert Amazon Timestream. Dat is een nieuwe timeseries database. Timestream heeft performance, is naar eigen zeggen tot duizend keer sneller en kost 10 procent van een relationele database.

Specifiek voor blockchain-toepassingen is AWS QLDB aangekondigd; een Quantum Ledger Database. Dit is een managed blockchain ledger database met centrale regie. Immutable, snel en transparent. Als tweede blockchain-dienst wordt nog AWS Managed Blockchain bekend gemaakt. Hiermee kan snel een Hyperlegic fabric of Etherium blockchain worden opgezet en beheerd.

‘Little less conversation, little more action please’

Minder praten, meer doen. En dan zeker op het gebied van machine learning (ml). Machine learning wordt al veel toegepast op AWS met de P3(dn) instance types. In de machine learing-frameworks is TensorFlow de meest gebruikte. AWS heeft nu de tensorflow geoptimaliseerd om hogere efficiency halen. Met AWS elastic inference levert AWS GPU-acceleratie on demand, in combinatie met EC2 om de GPU-capaciteit alleen te betalen wanneer deze daadwerkelijk nodig is. AWS belooft hiermee een kostenbesparing van 75 procent. In 2019 komt AWS nog met AWS Inferentia, een door Amazon ontwikkelde HPC Machine Learning chip. Deze gaat efficiency bieden.

Tijdens re:Invent 2017 lanceerde AWS Sagemaker als kerndienst om machine learning toegankelijk te houden voor een grote groep. Builders zijn enthousiast over de algoritme modellen en vandaag komt daar een AWS Marketplace for machine learning bij. Hier zijn al meer dan 150 algoritmes beschikbaar.

Voor ml is training van het algoritme belangrijk. Maar dat is intensief werk. Hiervoor lanceert AWS SageMaker Ground Truth: een machine learning datalabeling-dienst in twee varianten. Autolabling of uitgevoerd door mensen (Mechanical Turk). Ook werd Sagemaker RL nog gelanceerd voor reinforcement models. Een speelse oplossing rondom reinforcement learning in de vorm van een elektrisch aangedreven speel auto genaamd AWS Deepracer. Doel is om ontwikkelaars op een speelse manier met reinforcement learning te laten kennismaken en experimenteren. Daarmee wordt ook direct een AWS deepracer sports league afgekondigd.

Een andere dienst op het gebied van machine learning is AWS Textract, een hele OCR++ service die de layout van een webpagina, formuliervelden en soorten input herkent. Verder kan Amazon Personalize in webwinkel-apps worden toegepast om persoonlijke aanbevelingen te tonen. Tot slot lanceerde AWS nog Amazon Forecast en Amazon Timeseries forecasting.

Should I stay or should I go now

Should I stay or should I go now wordt gerelateerd aan van on premise naar de cloud. Eerder deze week zijn wederom aankondigingen gedaan als de SFTP gateway welke inzetten op de hybride integratie. En ook al langer zijn diensten als Storage GW, direct connect en vorig jaar het partnership met VMware on AWS onderdeel van deze hybrid oplossingen.

Tijdens de keynote kwam VMware-ceo Pat Gelsinger op het podium. Hieruit komen de volgende aankondigingen. Op korte termijn heeft elke AWS Region VMware on AWS beschikbaar. Ook kondigt AWS voor 2019 AWS Outputs aan. Outputs is een rack appliance waarmee je AWS uitbreidt naar je datacenter. Eigenlijk vergelijkbaar als Microsoft met Azure Stack doet. Gelsinger vult tijdens de keynote aan dat AWS Outputs ook de optie heeft om VMware cloud on AWS outpost te draaien.

Onder de indruk

Tijdens de lunches en breaks verder op de dag sprak ik met diverse mensen waaronder, enkele developers uit de UK, die waren enthousiast over de nieuwe diensten rondom machine learning. En ook ik ben onder de indruk van de golf aan mooie aankondigingen. Morgen maar eens kijken of ik kan deelnemen aan een van de sessies van de vandaag gelanceerde diensten en de komende weken maar eens verder in verdiepen. Vandaag nam ik zelf nog deel aan een IoT leaders-workshop en een talk omtrent de eerder deze week gelanceerde dienst AWS Ground Station.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-29T11:59:00.000Z Jeroen Jacobs


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.