Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Word de superheld van het datacenter

Computable Expert

Verron Martina
Consultant/adviseur. Expert van Computable voor het topic Digital Workplace.

Veel mensen zien uit naar een zomer vol superheldenfilms met heldhaftige daden, maar voor ict-beheerders staat elke dag in het teken van heldhaftige daden. Datacenter-beheerders moeten namelijk maar al te vaak als reddende engel optreden. Ze hebben weliswaar geen superkrachten, maar leveren tijdens het beheer van hun storage-systemen een dagelijks gevecht tegen latency en prestatieproblemen.

De beheerder is het eerste aanspreekpunt voor problemen en verantwoordelijk voor het opvoeren van de prestaties en terugdringen van downtime. Zorgen voor een soepel functioneren van het datacenter is het werk van een echte ict-held.

De grootste uitdaging zit hem in dat conventionele storage-systemen niet zijn toegedacht op virtualisatie. Ze zijn namelijk ontwikkeld met het oog op fysieke workloads. Momenteel is circa 75 procent van alle workloads in moderne datacenters gevirtualiseerd, en dat percentage zal waarschijnlijk alleen maar stijgen. Als bedrijven aan de slag gaan met virtualisatie, maar gebruik blijven maken van logical user numbers (lun’s) en volumes zal dit beheerders tot de rand van waanzin drijven. Elke superheld moet supersnel reageren, topprestaties leveren en de orde herstellen. Dat is niet veel anders voor beheerders van datacenters.

Snelheid

Superhelden komen niet pas voor de dag wanneer de strijd al is beslist. Ze moeten in een oogwenk de situatie redden en mogen geen seconde te laat komen. Bij het beheer van een datacenter zijn prestaties en snelheid van cruciaal belang. Het laatste wat werknemers willen, is te worden gehinderd door latency. Het in een gevirtualiseerde omgeving beheren, inrichten en aanbieden van opslag die met het oog op fysieke workloads is ontwikkeld is echter tijdrovend en complex, en kan zelfs de machtigste ict-superheld teveel worden.

Conventionele opslag mixt de behoefte van virtuele machines, wat conflicten oplevert. Maar gewapend met een storage-oplossing voor virtuele omgevingen, kunnen beheerders elke virtuele machine een eigen traject bieden om voorspelbare en snelle prestaties te waarborgen. En dat is precies wat een ict-held nodig heeft.

Orde

Zonder de beperkingen van traditionele opslag die voor fysieke omgevingen is ontwikkeld, kunnen beheerders tot zes keer sneller werken. Lun’s en volumes vertragen het beheerproces en kunnen uitgroeien tot een prestatie-bottleneck. Het ontwerpen, inrichten, in bedrijf stellen en onderhouden van vdi-oplossingen met legacy storage-systemen vraagt om talloze uren beheerwerk.

Maar wanneer beheerders omkomen in de verzoeken, is tijd van levensbelang. De combinatie van een traditioneel san of een nas met storage-architecturen voor vdi-omgevingen vraagt om het gebruik van meerdere datastores en de opslag van basis-images en replica-images op systeemschijven, persistente en niet-persistente schijven op diverse opslaglagen. Het beheer van dit soort omgevingen is een overweldigende taak.

Prestatievermogen

Beheerders hebben behoefte aan een tool waarmee ze bedrijfskritische virtuele machines eenvoudig kunnen beheren en een einde kunnen maken aan giswerk rond de quality of service (QoS)-instellingen. Het probleem met conventionele QoS is dat het op het niveau van volumes werkt. Dat betekent dat het alleen mogelijk is om een minimum of maximum input/output per seconde (iops) in te stellen voor een complete lun of volume.De tientallen sterk uiteenlopende virtuele machines daarbinnen krijgen hetzelfde QoS-niveau toegekend.

Inmiddels is wel duidelijk dat traditionele storage de aartsvijand is van beheerders die een dagelijkse strijd met prestatie- en latencyproblemen moeten leveren. Deze tegenstanders moeten uit de optelsom worden verwijderd.

De toekomst van VM-beheer

De orde herstellen is het enige wat elke superheld hoopt te bereiken. Korte metten maken met slechteriken zoals lun’s en volumes en gebruikmaken van een storage-systeem dat voor moderne workloads is ontwikkel,d vormen de eerste stappen op weg naar een utopisch datacenter. Want een datacenter waarin beheerders voor prestatievermogen, schaalbaarheid en snelheid kunnen zorgen en nog tijd overhouden voor een collegiaal gesprek bij de koffiemachine is voor de meeste beheerders nog altijd een droom.

Een storage-systeem dat elke virtuele machine een eigen i/o-traject toekent, maakt het mogelijk om voor optimale applicatieprestaties te zorgen. Beheerders krijgen op deze manier een gedetailleerd overzicht van de omgeving, zodat ze efficiënter kunnen werken. De kloof tussen traditionele opslag en virtualisatie heeft gezorgd voor een gebrek aan structuur binnen datacenters. Maar als iedere virtuele machine (vm) zijn eigen i/o-traject krijgt toebedeeld, kunnen beheerders snel problemen signaleren en oplossen.

De sleutel tot een succesvolle carrière als storage-superheld is om precies te weten met welke slechteriken u te maken hebt en te voorzien in de capaciteitsbehoeften van elke virtuele machine. Beheerders hebben een effectieve storage-oplossing nodig om grip te krijgen op hun datacenter. Om de held van de dag te zijn, hoeven zij geen brandende gebouwen binnen te vliegen of de plannen van een kwaadaardig genie te dwarsbomen. Het enige dat zij nodig hebben, is een systeem waarmee zij voor prestatievermogen en snelheid kunnen zorgen en orde in de chaos scheppen. Een makkie toch?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-29T11:10:00.000Z Verron Martina


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.