Computable reikt Social Innovation Award uit

Ict-vaktitel prijst Belgisch initiatief dat inspeelt op maatschappelijke noden

Awards

Technologie biedt steeds meer mogelijkheden voor sociale inclusie. Computable wil hier op inspelen en start dit jaar met de uitreiking van een Social Innovation Award. Deze prijs wordt toegekend aan een Belgisch initiatief dat inspeelt op deze maatschappelijke noden. De eerste Award wordt op 21 maart in het Computable Café uitgereikt tijdens de gecombineerde ict-vakbeurzen Infosecurity.be en Data & Cloud Expo in Brussel.

Het is niet alleen hartverwarmend hoe heel wat Belgische organisaties en verenigingen de digitale transformatie omarmen met projecten om meer mensen op de technologietrein te laten stappen, het is ook een grote noodzaak om de ruim vijftienduizend ict-vacatures in te vullen. Als België een voortrekkersrol wil blijven spelen in Europa en bij uitstek de wereld, dan moeten we zoveel mogelijk Belgen, in alle geledingen van de samenleving, maar ook migranten of gelijk welke potentiële medewerkers kansen bieden, opleidingen geven en door laten groeien in de technologische ontwikkelingen. De nood aan ict-profielen zal immers enkel maar toenemen. Alleen al bij de techbedrijven is men op zoek naar achtduizend nieuwe werknemers.

Onlangs werd bekend dat de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) een campagne gestart is om ict’ers uit Marokko over te halen om in ons land te komen werken. Het potentieel van de ict-sector is dus enorm groot maar de toegroei aan afstuderende jongeren blijft veel te laag om die nood in te vullen.

8 finalisten

Prijsuitreiking bijwonen?

Computable overhandigt de Lifetime Achievement-award aan Françoise Chombar tijdens het digitale event Infosecurity.be, Data & Cloud Expo. Tijdens de sessie, die op donderdag 1 april om 12:00 uur plaatsvindt, spreekt zij over it & business in tijden van resilience en Covid-19. 

Computable nodigt iedereen uit om de sessie (gratis) bij te wonen. Hiervoor dient u zich te registeren voor het online event.

Computable heeft acht kanshebbers genomineerd voor de award. Het gaat om initiatieven in België die inspelen om maatschappelijke noden. Op 21 maart om 15:30 uur wordt de winnaar bekendgemaakt in ons Computable Café. Deze is gevestigd op de ict-vakbeurzen Infosecurity.be en  Data & Cloud Expo in Brussels Expo. Dit zijn de acht finalisten op alfabetische volgorde:

BeCode

BeCode, dat geleid wordt ceo Karen Boers, timmert sinds 2017 aan de weg en biedt opleidingen van zes maanden voor studenten en werklozen. Zij gaan na dit half jaar aan de slag als webontwikkelaars tijdens een stage van maximaal drie maanden. Inmiddels hebben al meer dan driehonderd deelnemers de opleidingen afgerond en meer dan vier op de vijf vindt achteraf een job.

Close the Gap

Al veel langer actief is Close the Gap, dat opgericht werd door Olivier Vanden Eynde. Deze onderneming haalt bij Belgische ondernemingen afgeschreven computers op, maakt de onderdelen volledig ‘schoon’ en speelt ze dan door aan scholen en organisaties in vooral Afrika, maar tevens voor kansarmen in ons land. Close the Gap heeft inmiddels 730.000 computers opgehaald en vijfduizend projecten ondersteund. In totaal konden daardoor zowat drie miljoen mensen technologische kennis bijgebracht worden. 

Erevoorzitter van Close the Gap is niemand minder dan de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu. Samen met Agoria werd in september 2017s ook het Digital 4 Development Project opgestart om Belgische privébedrijven te laten samenwerken met innovatieve projecten in onder andere Afrika. Met het ‘Leap2’ initiatief wil het dan weer vooral jonge Afrikaanse entrepreneurs ondersteunen die digitale oplossingen uitwerken voor sociale problemen. Close the Gap krijgt ook internationaal veel aandacht.

Coderdojo

Een van de sterke projecten om kinderen vanaf zeven jaar met veel enthousiasme te laten programmeren is ongetwijfeld Coderdojo. Dit initiatief is in 2013 ontstaan en werd in ons land vooral op de kaart gezet door Martine Tempels, senior vice president Telenet, en telt inmiddels heel wat vrijwilligers die jongeren spelenderwijs computertaal aanleren. Overal in Vlaanderen en recent ook in Franstalig België zijn Coderdojo’s opgericht. 

Het is een prachtig opzet dat heel wat jongeren aanspreekt. Inmiddels zijn er binnen de Coderdojogroep reeds zo’n vijftigduizend jongeren mee in het ict-bad getrokken.

Digidak

Ook al sinds 2003 operationeel is Digidak, dat in 2003 werd opgericht in Turnhout en sindsdien verder groeide in de provincies Antwerpen en Limburg. Het leert technologische vaardigheden en nieuwe media via kleinschalige initiatieven en in laagdrempelige computerruimtes aan kansengroepen.

Molengeek

Molengeek is eveneens een bijzonder knap project dat drie jaar geleden in Sint-Jans-Molenbeek werd opgestart door Ibrahim Ouassari en Julie Foulon. Google stopte vorig jaar tweehonderdduizend euro in dit initiatief. Het begon als een codeerschool voor deels kansarmere jongeren maar is inmiddels uitgegroeid tot een coworking-plaats en een incubator waar ook startups hun plek vinden. Daarmee is Molengeek ook een sterke aanzet voor ondernemerschap in de ict-sector.

Passwerk

Recent vierde Passwerk ook z’n tiende verjaardag. Deze organisatie werd opgericht in 2007 en zet inmiddels meer dan honderd mensen met een autismespectrumprofiel aan het werk als softwaretester. Klanten zijn onder andere de VDAB, de federale overheidsdienst financiën, Belfius, Baloise of Proximus. Naast de hoofdzetel in Berchem heeft Passwerk inmiddels afdelingen geopend in Hasselt, Roeselare en recent ook in Brussel.

Het initiatief is inmiddels gekopieerd in Nederland, Duitsland, Canada en in Silicon Valley. Passwerk maakt van een ogenschijnlijk gebrek een troef zodat mensen ook uit hun isolement gehaald worden en niet alleen een maatschappelijke rol kunnen opnemen maar ook aan een duidelijke technologische nood voldoen.

Peoplesprojects

Ook Peoplesprojects bestaat inmiddels al ruim tien jaar en werkt vooral met personen met een handicap, die ingezet worden voor ict-projecten in scholen en non profit-organisaties. In 2013 kreeg het van de Koning Boudewijnstichting de prijs voor het beste burgerinitiatief.

WeGoStem

De vereniging Dwengo heeft samen met SheGoesICT het ‘WeGoStem’-initiatief in 2017 op de kaart gezet. Het maakt leerlingen in het vijfde en zesde studiejaar enthousiast om te kiezen voor stem-studies op universiteit of hogeschool. Stem staat voor science, technology, engineering en mathematics. In 2017 werden op die manier vijfduizend studenten aangesproken, vorig jaar was er een verdubbeling tot bijna tienduizend. Een sterke vaandeldrager is Melexis ceo Françoise Chombar tevens de voorzitter van het stem-platform dat de Vlaamse regering advies geeft over dit heikel punt. Chombar wil ook meer dames aanzetten om dergelijke studies te beginnen.

Infosecurity.be, Data & Cloud Expo

Infosecurity.be is in combinatie met Data & Cloud Expo dé Belgische vakbeurs op het gebied van ict-security, datamanagement en cloud computing voor ict-managers en ict-professionals. Met ruim 130 exposanten en meer dan honderd vakinhoudelijke seminaries richt het evenement zich op ontwikkelingen binnen cyber security, cloud computing, datacenter & infrastructure optimisation, data science & management, digital transformation, it service management & control, privacy, governance & risk management, artificial intelligence, blockchain en internet of things. Registreer nu voor een gratis ticket. We verwelkomen u graag op 20 & 21 maart in Brussels expo!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-12T10:00:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.