Bart Preneel uitgeroepen tot IT Person of the Year

Dit artikel delen:

Met Bart Preneel wint voor het eerst een professor de IT Person of the Year-award van Computable België. Al is hij geen gewone professor. Preneel neemt zijn award in ontvangst op 31 maart op de digitale editie van de Infosecurity, Data & Cloud Expo, tijdens welke hij ook een keynote zal verzorgen.

Geen doorsneeprofessor dus. Bart Preneel is een wereldautoriteit in cryptografie. Hij is hoogleraar aan de KU Leuven en diensthoofd van de gereputeerde Cosic onderzoeksgroep (Computer Security & Industrial Cryptography) aan de KU Leuven.

Tesla

Uitreiking en keynote gratis digitaal bijwonen?

Op de digitale editie gecombineerde ict-vakbeurs Infosecurity.be en Data & Cloud Expo wordt de award op een Covid-19-veilige wijze uitgereikt. Bart Preneel verzorgt ook de keynote op InfoSecurity.be, Data & Cloud Expo op 31 maart om 9.00 uur. De beurs loopt op 31 maart en 1 april.

Computable nodigt iedereen uit om deze sessies (gratis) bij te wonen. Hiervoor dient u zich enkel 
te registeren voor het online event.

Cosic staat als onderzoeksgroep aan de internationale top in zijn expertise rond beveiligingstechnologie. Hun technologie beveiligt miljarden toestellen. En het is ook deze groep die Tesla onlangs een software-update liet uitvoeren nadat zijn lab de sleutel van een Model X had gehackt. Natuurlijk deed Preneel dat niet allemaal zelf. Maar zijn aanwezigheid en uitstraling maakt zijn onderzoeksgroep wel zichtbaar voor internationaal talent. In die zin erkent de IT Person Award tegelijk ook de expertise van KU Leuven en Cosic als onderzoeksgroep.

Daarnaast was Preneel internationaal betrokken bij de ontwikkeling van de Coronalert, de Belgische app die meer dan twee miljoen keer is gedownload. Uit zijn lab groeide de digitale beveiliging en privacy ervoor. Preneel is gangmaker in de internationale samenwerking. Hij werkte ervoor samen met andere buitenlandse universiteiten en liet Apple en Google hun besturingssystemen ernaar aanpassen. 

Stanford-stijl

Bovendien is Preneel een professor naar Stanford-stijl: met twee voeten in de praktijk. Een ivoren-toren-mentaliteit is hem vreemd. Hij is een toegankelijk expert voor media en presentaties, zoals op de Infosecurity-vakbeurs, waar hij helder de (soms) complexe materie rond informatiebeveiliging en crypto kan toelichten.

Gouden Schoen van it

De IT Person of the Year-award is de oudste award die Computable uitreikt in België, en ook een van de meer prestigieuze. Computable neemt hiermee een voorbeeld aan het bekende tijdschrift Time, maar dan voor zakelijke technologie en in Belgische context. Sommige mainstream media vergelijken de IT Person of the Year-award met wat de Gouden Schoen is in het professionele voetbal.

De verkiezing gebeurt in meerdere etappes. Preneel dankt zijn overwinning traditiegetrouw aan de publieksstemmen, in combinatie met het oordeel van de redactie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-25T11:23:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.