Topman GIAL ontslagen

Dit artikel delen:
Triomfboog Brussel

Yves Vander Auwera, de topman van het Informaticacentrum van de stad Brussel (GIAL), is ontslagen wegens vermoedens van fraude.

Vander Auwera en twee collega’s werden de laan uitgestuurd omdat ze snoepreisjes zouden aanvaard hebben van bedrijven die meedoen aan openbare bestedingen. Dat schrijft de krant La Dernière Heure. Die uitstapjes werden dan vermomd als 'werkreizen'. Vander Auwera stond nog maar tien maanden aan het hoofd van GIAL.

De Stad Brussel kwam de fraude te weten via een brief van een GIAL-personeelslid die een en ander uit de doeken deed. Die brief werd aan het gerecht overgemaakt, maar Vander Auwera en de betrokkenen personeelsleden werden uit voorzorg ontslagen.

Of de topman zich ook daadwerkelijk aan fraude heeft schuldig gemaakt is echter nog niet bewezen, zegt Marc Uyttendaele, de raadsman van de Stad Brussel. Volgens hem is er ook een algemene audit bevolen van GIAL. 

Vander Auwera zegt in een reactie 'sereen' te blijven en het slachtoffer te zijn van een 'samenzwering'. 'Ik sta bekend als storend: ik schud al eens graag aan de boom om orde op zaken te stellen. Niet iedereen apprecieert dat.'

De GIAL levert it-diensten aan lokale overheden en overziet aanbestedingen voor apparatuur en diensten. Er waren al eerder problemen bij de instelling. Een tiental jaar geleden werden ook al enkele mensen ontslagen wegens fraude en misbruik van vertrouwen. Het bleek toen dat er tussen 1998 en 2005 software werd gecommercialiseerd die intern door GIAL ontwikkeld was.

De zestiger Vander Auwera is een master in de Informatica en maakte carrière in de bank- en verzekeringswereld. Daarna was hij gedurende twaalf jaar directeur ICT Shared Services van de federale overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-09T11:09:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.