Belgische Xerox-topvrouw naar IBM

Dit artikel delen:

Sophie Vandebroek, de cto van Xerox, verlaat het bedrijf en gaat aan de slag als coo van IBM Research. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Op een kleine uitstap naar de aircofabrikant Carrier na (tussen 2000 en 2002) werkte de 54-jarige Vandebroek al sinds 1991 voor Xerox. In haar nieuwe rol wordt ze verantwoordelijk voor de strategie van IBM Research en voor het operationele wel en wee van twaalf IBM onderzoekslaboratoria over heel de wereld.

Vandebroek studeerde in 1985 af als burgerlijk ingenieur elektronica aan de KULeuven. Na een korte doortocht bij Imec trok naar de V.S., waar ze een PhD in micro-elektronica behaalde aan de befaamde Cornell University. In 1990 was staflid R&D van het IBM T.J. Watson Research Center.

Een jaar later gaat ze aan de slag bij Xerox waar ze opklimt tot vicepresident Research & Technology. Als ze terugkomt van Carrier klimt ze verder op tot cto en president van de Xerox Innovation Group.

In een webcast voor de medewerkers van IBM Research verklaarde Vandebroek bijzonder opgetogen te zijn om bij Big Blue aan de slag te kunnen gaan in zulke boeiende tijden. 'De komende vijf tot tien jaar worden fantastisch nu cognitieve technologieën en zaken als het internet of everything alomtegenwoordig worden', aldus Vandenbroek. Die ontwikkelingen zullen volgens haar leiden tot gepersonaliseerde gezondheidszorg en onderwijs, meer veiligheid, financiële welvaart en milieuvriendelijke steden.

In 2015 draaide IBM een omzet van bijna 82 miljard dollar. Xerox bleef op achttien miljard dollar steken. Ook de researchinspanningen zijn ongeveer vijf keer zo groot, 'afhankelijk van hoe je telt', aldus de nieuwe coo. De daadwerkelijke, reële impact die IBM kan bewerkstelligen op het gebied van cognitieve computing, blockchain, quantum computing en micro-elektronica was dan ook doorslaggevend om de job aan te nemen, zegt ze. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-01T09:16:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.