BIPT: Proximus overtreedt netneutraliteit niet

Dit artikel delen:
Proximus

Proximus mag zijn klanten bepaalde apps laten gebruiken zonder dat het dataverbruik wordt aangerekend. Dat gaat niet in tegen de regels van de netneutraliteit, zegt telecomwaakhond BIPT.

Facebook, Whatsapp, Snapchat, Twitter, Instagram of Pokemon Go. Dat zijn de zes apps waarvan het dataverbruik niet meetelt voor Proximus-klanten. Elke klant mag uit dat lijstje één app kiezen. Om de maand mag hij ook van app veranderen, indien hij dat wil. ‘Zero Rating’ wordt dit genoemd.

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) liet dat aanbod door telecomwaakhond BIPT onder de loep nemen. Er rezen immers vragen of de operator de netneutraliteit niet met de voeten treedt. Op Europees niveau zijn daar in 2015 strenge regels over ingevoerd. De minister vreesde voor marktverstoring, zo liet zijn kabinet al na de lancering van het nieuwe Proximus-aanbod in oktober weten aan het BIPT. In ons land is zich een levendige app-sector aan het ontwikkelen en voor die bedrijven is het belangrijk dat de markt niet verstoord wordt, luidde het.

In enkele Europese landen behandelden regulatoren al gelijkaardige dossiers. In Nederland moest operator T-Mobile begin dit jaar stoppen met de dienst 'Datavrije Muziek', waarbij klanten muziek van verschillende aanbieders konden streamen zonder dat ze hun inbegrepen datapakket zagen slinken. De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt oordeelde dat T-Mobile de regels rond netneutraliteit schond. Ook in Zweden en Hongarije kregen operatoren een tik op de vingers.

Dat Proximus wel zijn gang mag gaan, heeft onder meer te maken met het feit dat er bij de overschrijding van de inbegrepen databundel geen discriminatie is. In Hongarije en Zweden waren de vrijgestelde diensten bij overschrijding van de datalimiet nog beschikbaar, terwijl alle andere diensten geblokkeerd werden. Proximus echter liet aan het BIPT weten dat na het bereiken van de datalimiet of Fair Use Limit de zerorating-app en alle andere data op gelijke voet wordt behandeld: ofwel betaalt de klant het buitenbundeltarief ofwel kan hij niet meer verder surfen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-31T10:28:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.