SAP wil 600 miljoen dollar van AB InBev

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

SAP America eist een schadevergoeding van zeshonderd miljoen dollar van Amerikaanse brouwerij Anheuser-Busch, een dochter van de Belgisch-Braziliaanse bierreus AB InBev. De kwestie draait rond het ongeoorloofd gebruik van softwarelicenties, zo meldt Datanews.

De claim van SAP kwam aan het licht door een vermelding in het laatste jaarverslag van AB InBev. De herziening van de licentieovereenkomst zou het bedrijf ‘potentieel meer dan zehonderd miljoen dollar kunnen kosten’.

Volgens SAP heeft Anheuser-Busch zijn systemen en gegevens gebruikt zonder de juiste licenties en is het bedrijf daardoor veel geld misgelopen. De zaak, die in behandeling is bij een Amerikaans arbitragehof, doet denken aan de rechtszaak die SAP al inspande tegen drankengigant Diageo. Daar draaide het conflict over het precieze aantal gebruikers dat toegang had tot de SAP-diensten voor erp. Diageo had immers ook enkele concurrerende systemen van Salesforce ingeschakeld die toegang hadden tot het SAP erp-systeem. Voor het gebruik van de software om die twee systemen te connecteren, betaalde Diageo een vergoeding volgens het volume van doorgegeven berichten. SAP eiste echter dat het vergoed zou worden op basis van aantal gebruikers, ook al komen die binnen via het Salesforce-systeem.

Heel wat gebruikers van SAP zitten dan ook met grote vragen rond de precieze modaliteiten van de licentieovereenkomst en de definitie van ‘directe’ en ‘indirecte’ gebruikers. Het softwarebedrijf heeft beloofd dat het binnenkort met een verduidelijking komt. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Recurrent verhaal en nog een strijd uit het verleden met ofwel cloud-gebaseerde oplossingen of open source: voor het eerste zijn de licentiemodellen zeer eenvoudig, voor het tweede een no-brainer.
De gebruikte truk is nochtans eenvoudig: leveranciers laten het gebruik van op licenties gebaseerde software vrij en open, inclusief de (dure) betalende opties, en komen daarna het (meestal onbewuste) "misbruik" auditeren met een gepeperde factuur tot gevolg. Dus: mijdt zulke oplossingen... maar hoe krijg je dit verkocht bij de CFO ?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-04T10:32:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.