'It-problemen ING onverantwoord groot'

Dit artikel delen:
ING Bank

De ING ondervindt grote problemen met zijn it-systemen. Volgens medewerkers zijn de automatiseringsproblemen in de bedrijfsvoering onverantwoord groot, meldt het Financieele Dagblad. Daarbij heeft vooral ING België het zwaar te verduren.

Uit een gelekt intern rapport blijkt dat de it-systemen van ING België op vijf van de zeven punten niet voldoen aan de eigen veiligheidscriteria. De systemen in de Nederlandse organisatie scoren niet veel beter. Het gaat onder meer om de beveiliging van het it-platform, de toepassing om de beveiliging te monitoren, het verandermanagement en het identiteits- en toegangsbeheer.

Prioriteit

"Alle it-managers weten exact hoe ING ervoor staat."

De it-problemen zijn voor een deel te wijten aan het stellen van andere prioriteiten door de bedrijfsleiding, vertellen anonieme bronnen aan het FD. Zo bereidt de onderneming een samenvoeging van de Nederlandse en de Belgische bedrijfsvoering voor. Pas kortgeleden werd daarbij veiligheid als leidraad benoemd.

Peter Jacobs, cio bij ING Nederland, ontkent de problematiek. In een reactie aan BNR vertelt hij dat het enkel interne risicoscores van de it betreft en dat de tekst in het rapport wellicht te sterk is aangezet om collega’s te wijzen op zelfgestelde deadlines. ‘Alle it-managers weten exact hoe we ervoor staan en wat we aan het doen zijn. Al de berichten kloppen niet (...) ING is er trots op dat we zelfs bij een heel zwaar regime toch voldoen aan de hoogste standaarden.’

Achterstanden

Het interne document meldt ook dat ING kampt met zulke grote achterstanden op het werkprogramma dat dit de bedrijfsvoering bedreigt. Het zou zelfs de zogeheten ‘license to operate’ van de bank in gevaar brengen. De achterstanden doen zich onder meer voor bij de verwerking van regels rond de naleving van antiwitwaswetten. Begin september ontstond daarover veel ophef, mede doordat de bank in verband hiermee een schikking van 775 miljoen euro overeenkwam met de Nederlandse overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-07T14:33:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.