EQT haalt Linux-aanbieder Suse van beurs

Dit artikel delen:

De Zweedse investeringsmaatschappij EQT, eigenaar van softwarehuis Suse, wil het bedrijf van de beurs halen. Suse, bekend van opensource-besturingssysteem Suse Linux Enterprise en aanbieder van ontwikkelplatform Rancher en securityplatform Neuvector, was amper twee jaar genoteerd aan de beurs in Frankfurt.

EQT bracht Suse in maart 2021 via vehikel Marcel LUX III SARL (Marcel) naar de beurs en heeft 79 procent van de aandelen in handen. Het hoopt de overige aandelen snel op te kopen zodat de beursnotering kan worden beëindigd. Het aanbod aan de overige aandeelhouders waardeert Suse op zestien euro per aandeel. Dat is ruim onder de prijs van dertig euro bij de uitgifte in 2021, maar boven de slotkoers van donderdag 17 augustus (9,60 euro).

Het plan is om het softwarebedrijf na de beursexit samen te voegen met een Luxemburgse ‘entiteit’ waarvan de naam niet wordt genoemd. Er ontstaat dan een naamloze vennootschap.

Strategische kans

De directeur van Suse, de Nederlander Dirk-Peter van Leeuwen, ziet de beursexit als een strategische kans. ‘Het geeft ons de juiste setting om zaken te doen en onze strategie waar te maken met het nieuwe leiderschapsteam’, voegt hij in een summiere reactie in de aankondiging van de geplande beursexit toe.

Suse, dat al vaak van eigenaar is gewisseld, werd in 2004 als zelfstandig bedrijf overgenomen door Novell. Vervolgens nam Attachmate, met behulp Microsoft-financiering, zowel Novell als Suse over. Dat was in 2010. In 2014 werd Suse afgesplitst in een eigen divisie van Micro Focus. In 2019 werd het bedrijf door Micro Focus voor 2,5 miljard verkocht aan EQT.

Bij de beursgang in 2021 hoopte EQT zeven tot acht miljard euro op te halen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-08-18T11:28:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.