Frankrijk heeft grote ambities in AI

Dit artikel delen:

De Franse president Emmanuel Macron heeft een investeringsprogramma van 1,5 miljard euro aangekondigd in artificiële intelligentie (ai). Het geld moet dienen om het onderzoek naar ai in Frankrijk een boost te geven en de kloof met China en de VS te dichten.

De Franse regering heeft in totaal 1.5 miljard euro uitgetrokken om van Frankrijk een koploper te maken op het gebied van artificiële intelligentie (ai). Tot 2022 wordt er elk jaar zo’n driehonderd miljoen euro ingestoken. Het geld zal uitgegeven worden aan Franse ‘wetenschappelijke centra’, onderzoeksprojecten, onderwijsinstellingen en startups die zich met ai bezighouden. Zo komt er onder meer een nationaal onderzoeksprogramma waarvoor de regering hoopt absolute topnamen aan te trekken op het gebied van ai. Ook de regelgeving rond zelfrijdende auto’s zal aangepast worden zodat deze getest kunnen worden op Franse wegen.

In de marge van de aankondiging hebben enkele grote bedrijven al laten weten dat ze hun onderzoeksinspanningen in Frankrijk zullen opdrijven. Onder meer Samsung, Microsoft en Fujitsu zullen meer aan r&d gaan doen in Frankrijk en Google opent, na Londen, ook een lab in Parijs. Ook Facebook heeft al gezegd dat het verder zal investeren in zijn ai-lab in Parijs. 

Macron pleitte er meteen ook voor dat het makkelijker zou worden voor onderzoekers en bedrijven om data te delen in Europa, bijvoorbeeld door publieke data meer toegankelijk te maken. De president benadrukt daarbij wel dat zoiets moet gebeuren met grote aandacht voor de privacy en de nieuwe, Europese GDPR-regels.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-03T14:21:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.