IBM ontwikkelt ai-systeem dat kan debatteren

Ontwikkelaars van Debater zaten ook achter Project Watson

Dit artikel delen:

Een machine die zijn mannetje kan staan in een debat met een mens. Dat is Project Debater van IBM. Big Blue stelde deze nieuwste artificial intelligence (ai)-innovatie voor op een evenement in San Francisco.

Moet de overheid meer subsidies toekennen aan ruimte-exploratie? En waarom gebruiken we niet vaker tele-gezondheidszorg? Dat waren de onderwerpen van twee debatten in San Francisco waar Project Debater aan mee deed, een ai-systeem van een researchteam van IBM. De ontwikkelaars zijn dezelfde als die achter Project Watson, een eerder ai-project dat IBM ondertussen al commercialiseert, onder meer aan de geneesmiddelenindustrie.

Debater is het allereerste ai-systeem dat op zinvolle manier kan interacteren met mensen bij een volledig live debat. Het luistert vier minuten naar de stellingen van zijn ‘tegenstander’ en probeert die dan onderuit te halen, onderbouwd met argumentatie. Het systeem werd niet op voorhand getraind over de onderwerpen die het voor de kiezen krijgt, maar haalt zijn argumenten uit honderden miljoenen papers, rapporten en nieuwsartikelen.

Mijlpaal

Volgens de website Venturebeat, dat bij het debat aanwezig was, was de uitleg van Project Debater niet altijd even helder en staat het systeem nog niet op het niveau van menselijke redevoeringen, maar toch is dit een mijlpaal die tot voor kort ver buiten het bereik van computers lag. Debaters moet immers niet alleen de woorden begrijpen van het debat, maar moet ook rekening houden met de context waarin ze gebruikt worden.

IBM heeft een speciale website opgezet met meer informatie over het project. Het bedrijf geeft daarbij ook aan welke researchdomeinen het systeem allemaal al beïnvloedden. Daarbij onder meer het identificeren van argumenten in een document en het genereren van nieuwe argumenten, maar ook het vaststellen of een argument een bepaalde stelling ondersteunt en het toekennen van een score aan een argument.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-19T16:09:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.