Ai-strategie moet België toekomstbestendig maken

Dit artikel delen:

Om België klaar te stomen voor kunstmatige intelligentie (ai), brachten vicepremier Alexander De Croo en minister Philippe De Backer een veertigtal experts van de academische en bedrijfswereld, start-ups en overheid rond de tafel. Het resultaat is de 'AI 4 Belgium'-strategie.

Enkele opvallende namen die aan het plan meewerkten, zijn Pattie Maes, die aan de Amerikaanse topuniversiteit MIT het eMedia Lab leidt, Luc Van Gool, specialist in beeldherkenning aan ETH Zurich en de KU Leuven, Marc Raisière, ceo van Belfius, Hans D’hondt, voorzitter van FOD financiën en Pieter De Leenheer, cto van Collibra dat net honderd miljoen euro ophaalde.

Met de strategie willen de experten in de eerste plaats de bestaande onzekerheid en bezorgdheid bij burgers en bedrijven wegnemen. Informatie en vaardigheden zijn essentieel om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd de vruchten van deze nieuwe technologische ontwikkeling plukt. Door voorlopers en voorbeelden in de verf te zetten willen ze dat Belgische organisaties elkaar inspireren en België internationaal op de kaart zetten als een kunstmatig intelligentie (ai)-lab. De ambitie van de ‘AI 4 Belgium Coalition’ is om ai een prioriteit te maken van deze en de volgende regering.

De coalitie stelt onder meer voor om een universeel opleidingsprogramma voor volwassenen op te zetten en meer aandacht te geven aan zowel digitale als menselijke vaardigheden voor onze jongeren. Er moet ook een ‘data-ecosysteem’ komen dat het verantwoord delen van data aanmoedigt door middel van een doordacht open databeleid. Meer samenwerking en een goed uitgebouwd platform kan daarbij helpen. De specialisten stellen ook voor om België te positioneren als hét Europese onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie door het opstarten van sandboxes, grootschalige samenwerkingen met de academische wereld en het uitspelen van onze GDPR-wetgeving. Er is nood aan meer ai-opleidingsprogramma’s en een focus op concrete toepassingen, klinkt het. Tot slot moeten we de groei van onze startups ondersteunen via investeringsfondsen.     

‘Onbekend is onbemind’, zegt De Croo. ‘Maar door een gebrek aan kennis over kunstmatige intelligentie kan België kansen op economische ontwikkeling en welvaart en welzijn mislopen. Agoria schat dat digitalisering en ai tegen 2030 860.000 jobs kunnen creëren. In plaats van achter de trend aan te lopen, willen we een versnelling hoger schakelen en door de juiste kennis en skills te ontwikkelen zodat de maatschappelijke en economische vruchten van ai geplukt kunnen worden.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-18T12:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.