Ai- en robotrecht-vereniging heeft al dertigtal leden

Dit artikel delen:

NVAIR, de Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht, heeft, een zevental maanden na de oprichting, een dertigtal leden. Op 16 mei organiseert de vereniging zijn eerste ledenbijeenkomst in Amsterdam.

De NVAIR is een nieuwe studievereniging die is opgezet om de maatschappelijke en juridische consequenties van kunstmatige intelligentie (ai) en robotica tegen het licht te houden. Omdat de de invloed van ai op talrijke besluitvormingsprocessen binnen het politiek en economisch terrein steeds diepgaander wordt, dienen er zich immer steeds vaker vraagstukken aan over het gebruik van de technologie. Denk bijvoorbeeld aan opsporingsactiviteiten door de politie en bij de rechtspraktijk, zowel binnen de advocatuur als de rechtspraak. Ook zaken als vervoer, de zorg en de dienstensector doen in toenemende mate beroep op ai, big data en algoritmes.

Wie precies al lid is geworden, wil de vereniging niet kwijt vanwege privacyredenen, maar het gaat om twintig juristen (voornamelijk advocaten), vijf studenten en vijf overige geïnteresseerden waaronder ict-specialisten. Eén lid komt uit Vlaanderen en er is ook een belangstellende uit België om lid te worden, zegt secretaris Giep Hagoort.

Volgens Hagoort wil de vereniging ook aparte wervingsacties richting Vlaanderen gaan ondernemen via bestaande netwerken. Daarbij wordt ook overwogen om de benaming ‘Nederlandse’ vereniging te vervangen door ‘Nederlandstalige’.  

Op 16 mei organiseert de NVAIR alvast zijn eerste ledenbijeenkomst in Amsterdam. Professor Peter Werkhoven van TNO/Universiteit Utrecht is er gastspreker, hij zal een lezing geven ‘AI als spiegel van de samenleving’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-23T13:40:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.