Google lijft voor 2,6 mld. big-data-expert Looker in

Dit artikel delen:
Google hoofdkantoor

Google heeft de Amerikaanse big data- en analytics-specialist Looker Data Sciences overgenomen. De Californische technologiereus betaalt er liefst 2,6 miljard dollar voor. Het bedrijf wordt nu een onderdeel van Google Cloud.

Looker heeft zijn hoofdkwartier eveneens in Californië, meer bepaald in Santa Cruz. Het bedrijf werd in 2012 opgericht en heeft zo’n 800 mensen op de loonlijst staan. Het haalde in totaal meer dan 280 miljoen dollar aan inversteringen op en werd bij de laatste financieringsronde vorig jaar op 1,6 miljard dollar geschat. Toen leek het er even op dat het bedrijf plannen had om naar de beurs te gaan, maar zover is het nooit gekomen.  

Looker bouwt onder meer tools waarmee grote organisaties trends, voorspellingen en advies uit big data kunnen halen. Concurrenten zijn onder meer Tableau, Qlik en PowerBI van Microsoft. Het bedrijf heeft zo’n 1.600 klanten waarvan het er ongeveer 350 deelt met Google, daaronder Yahoo en Hearst Media. De omzet tikt op honderd miljoen dollar af.  

Zelfs naar Google-normen is dit een stevige overname, maar, het is nog lang niet het grootste bedrag dat Google aan een acquisitie spendeerde. Voor domoticaspecialist Nest werd 3,2 miljard betaald in 2004, voor advertentieplatform DoubleClick 3,2 miljard in 2007. De allergrootste overname die Google ooit deed was het inlijven van Motorola voor 12,5 miljard in 2011. Veel plezier aan die aankoopt heeft het bedrijf echter niet gehad: vier jaar later werd Motorola alweer van de hand gedaan (aan Lenovo) voor minder dan drie miljard dollar.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-06T17:04:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.