Ook Japanse supercomputer bevecht corona

Dit artikel delen:

De Japanse techreus Fujitsu en het Japanse onderzoeksinstituut Riken hebben met supercomputer Fugaku een anti-Covid-19 programma ontwikkeld. Fugaku, een van de snelste supercomputers ter wereld, onderzoekt onder meer of bestaande geneesmiddelen werken tegen het coronavirus.

Fugaku wordt door de Japanse onderzoekers ingezet om uit een gigantische hoeveelheid data over bestaande medicijnen (middelen tegen maagproblemen, hoge bloeddruk en parasieten,…) na te gaan of deze misschien ook tegen Covid kunnen gebruikt worden. Als ze een antivirale werking hebben, kan daardoor misschien de infectiegraad worden afgezwakt. De effectiviteit van de geneesmiddelen in kwestie is ook al bewezen, waardoor de kans op neveneffecten relatief klein is. Een ander voordeel is dat het hier gaat om goedkope medicijnen.

Fujitsu en Riken hebben ook nog andere toepassingen bedacht waarmee Fugaku zich kan bezighouden. De computer gaat onder meer ook op zoek naar manieren waarop de overdracht van Covid-19 beperkt kan worden. Zo hebben ze een gedetailleerde analyse en simulatie uitgevoerd van aërosolen en speekseldruppels, waardoor het nut van mondkapjes en schermen tussen bureaus werd bewezen. ‘Het is dan niet overdreven om te zeggen dat het werk van Fugaku één van de redenen is waarom de infectiegraad van het virus zo laag is in Japan’, beweert Riken-directeur Satoshi Matsuoka.

Gedrag simuleren

Een andere toepassing is het opstellen van gedragsimulaties om te weten in welke richting mensen gaan. Die groeide uit een eerder project rond waarschuwingssystemen voor natuurrampen dat de stad Kawasaki had besteld. ‘Tijdens een evacuatie ontstaan er al snel grote groepen waardoor de social distancing in het gedrang komt en het risico op een uitbraak toeneemt’, zegt Oishi Yusuke, projectdirecteur bij Fujitsu.

‘Door het gebruik van gedragssimulaties en ai weten we precies welke richting mensen op gaan, kunnen we personen tellen en leeftijden inschatten', vervolgt hij. 'Het evacuatieproces wordt hierdoor veel veiliger, niet alleen voor de inwoners van de stad maar ook voor de mensen die in het crisiscentrum werken.’ In de toekomst wil Fujitsu wereldwijd ook andere steden die te maken krijgen met natuurrampen toegang bieden tot het systeem.

Andere supers

Fujitsu en Riken zijn lang niet de enigen die hopen dat de rekenkracht van supercomputers het Covid-virus in de kiem kan smoren. Het Amerikaanse ministerie van Energie zet zijn IBM-supercomputer bijvoorbeeld in om chemicaliën te identificeren die in een vaccin kunnen gebruikt worden. IBM doet daarnaast ook mee aan een gezamenlijk project met Amazon, Google, Microsoft, HP en de NASA om het virus te doorgronden.

In Frankrijk maakt de universiteit van Reims gebruik van een Atos-supercomputer om molecules te zoeken die het virus kunnen aanvallen. Ook in het V.K. en Tsjechië worden daarvoor Atos-machines ingezet. Dichter bij huis stelt het Vlaams Supercomputer Centrum rekenkracht ter beschikking aan onderzoekers die aan Covid-medicijnen sleutelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-12T14:13:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.