Vlaams machine learning-expert naar SciSports

Het Nederlandse SciSports voegt de Vlaming Jan Van Haaren toe aan zijn team van voetbaldata-specialisten. Van Haaren (28) heeft recent zijn PhD-titel ‘Doctor of Engineering Science: Computer Science’ behaald aan de KU Leuven. Bij SciSports gaat hij zich toeleggen op het toepassen van kunstmatige intelligentie en machine learning om betere inzichten te genereren voor professionele voetbalorganisaties.

SciSports is specialist in het verrijken en toegankelijk maken van data voor clubs, trainers, spelers, agents en media. Met machine learning-technieken kan uit grote hoeveelheden gegevens geput worden die zelfs de beste analist er niet zelf uit zou kunnen halen. Ook het systeem zelf wordt door machine learning verbeterd en doorontwikkeld.

Analytische meetkunde

Het bedrijf analyseert en verrijkt bestaande internationale data van meer dan 300.000 spelers waarmee op spelersniveau onder andere kwaliteit, spelersgroei, potentie en invloed op het team wordt bepaald en voorspeld. Op teamniveau wordt het gebruikt om wedstrijden en competities te analyseren en te voorspellen. De tool SciSkill helpt bijvoorbeeld bij het vinden van talent in een bepaalde regio en het zoeken van een speler bij een bepaald spelersprofiel, maar ook bij een analyse van de tegenstander. SciSports werkt al voor diverse clubs en agents in Nederland, België, Engeland, Portugal, Brazilië, Duitsland en Italië.

‘Tijdens mijn studie deed ik al onderzoek naar sportgerelateerde voorspellingen en analytische meetkunde in de sport’, zegt Van Haaren. ‘Ik heb er ook over gepubliceerd en gesproken voor internationale titels en conferenties. Bij SciSports komt voor mij alles perfect samen. Ik kan er van mijn hobby mijn werk maken. Dat is toch een droom die werkelijkheid wordt.’

Enkele papers van de hand van Van Haaren zijn ‘Automatically discovering offensive patterns in soccer match data’, ‘Predicting the final league tables of domestic football leagues’, ‘Relational learning for football-related predictions’, ‘Predicting soccer highlights from spatio-temporal match event streams’. Maar naast deze stevige kost doet hij ook al enkele jaren voorspellingen in de Belgische media over de Pro League en de resultaten van de Rode Duivels.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-17T09:25:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.