Datagedreven aanpak levert bom duiten op

Datagedreven ondernemingen presteren een stuk beter vergeleken met hun concurrenten die traditioneel zakendoen. Dat stelt een nieuw rapport van het Capgemini Research Institute. Voor het onderzoek zijn wereldwijd vijfhonderd leidinggevenden bevraagd van bedrijven met een jaaromzet van een miljard dollar of meer.

Datagedreven bedrijven halen zo’n 70 procent meer omzet per werknemer en maken gemiddeld zowat 22 procent meer winst. Ze presteren 30 tot 90 procent beter dan hun concurrenten op zaken als klantbehoud, operationele efficiëntie en kostenbesparingen. Daarnaast realiseren zij een omzetstijging van 19 procent door nieuwe producten en diensten, wat 7 procentpunten hoger is dan bij andere bedrijven.

Op dit moment heeft echter slechts één op de zes bedrijven (16 procent) de tools, technologie, datacultuur en visie om als een datagestuurd bedrijf te worden beschouwd. Hoewel veel ondernemingen de laatste tijd vooruitgang hebben geboekt, baseert wereldwijd slechts de helft van hen zich op data in hun besluitvorming. Bedrijven uit de VS (77 procent), Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (elk 69 procent) baseren zich bovengemiddeld op datagestuurde besluitvormingsprocessen. In Nederland is dit slechts 40 procent, België ontbreekt in het onderzoek. 

In een sectorvergelijking zijn banken (65 procent) en verzekeringsmaatschappijen (55 procent) de sectoren waarin beslissingen het meest worden genomen op basis van data. Hoewel er vooruitgang is geboekt, maakt een kleine meerderheid (51 procent) van de bedrijven nog steeds gebruik van historische gegevens (een reactieve besluitvormingsaanpak), wat betekent dat ze een concurrentievoordeel verliezen.

Slechts 23 procent van de tijd kiezen zij voor een voorspellende aanpak, terwijl 18 procent van de onderzochte bedrijven gebruikmaakt van voorschrijvende analytics. In maar 8 procent van de gevallen wordt gebruik gemaakt van een autonome of zelf-optimaliserende aanpak.

Cruciale rol

"De caio: chief ai officer "

Van de bedrijven die zich volgens de studiecriteria als ‘datagedreven’ kunnen omschrijven, heeft 95 procent een chief data officer (cdo) in dienst. 77 procent van hen zegt dat de cdo een cruciale rol heeft gespeeld bij het realiseren van een visie op data binnen hun organisatie. In 84 procent van de onderzochte bedrijven rapporteert de cdo rechtstreeks aan de ceo, cio, cto of chief ai officer (caio). ‘Het algemene concept voor het gebruik van data moet daarom niet alleen door de technologieafdeling worden gedragen, maar door het hele bedrijf en moet met name het management omvatten’, adviseert Capgemini.

Het volledige rapport kan hier ingekeken worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-30T17:15:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.