Wolters Kluwer verkoopt Franse en Spaanse unit

Wolters Kluwer

De divisie Legal & Regulatory van Wolters Kluwer doet afstand van zijn juridische informatiediensten in Frankrijk en Spanje. De activiteiten komen waarschijnlijk in handen van de Karnov Group uit Stockholm, die er deze week 120 miljoen euro op bood. De Zweden azen ook op de Spaanse activiteiten van Thomson Reuters, een concurrent van Wolters Kluwer.

Wolters Kluwer wil zich met zijn juridische informatiediensten richten op de markten waarin het bedrijf er het sterkst voorstaat en de beste groeikansen heeft. Blijkbaar is dit in Frankrijk en Spanje niet het geval. Bij de twee winstgevende Franse en Spaanse bedrijfsonderdelen zijn ongeveer 650 fte werkzaam. Gezamenlijk bedroeg de omzet van de twee units zo'n 85 miljoen euro. Dat is ongeveer negen procent van de totale omzet binnen de divisie Legal & Regulatory.

Karnov Group

Karnov Group wordt de nieuwe eigenaar. Deze onderneming is voornamelijk actief in de Scandinavische markt voor juridische informatiediensten. Met de overname van de hierboven genoemde Franse en Spaanse onderdelen van Wolters Kluwer en de Spaanse activiteiten van concurrent Thomson Reuters, wil Karnov een Europese speler worden. Het Zweedse bedrijf zou ermee een brutobedrijfsresultaat (ebitda) van ruim 17 miljoen euro bij een omzet van 124 miljoen euro boeken.

De verkoop is pas definitief indien de Franse en Europese ondernemingsraden ermee instemmen en daarna de Spaanse mededingingsautoriteit akkoord gaat.

Digitale en papieren informatie

De betreffende bedrijfsonderdelen ondersteunen advocatenkantoren, ondernemingen en overheden met digitale en papieren informatie. Na de verkoop blijft Wolters Kluwer zijn Franse en Spaanse klanten wel ondersteunen met softwareproducten voor juristen en compliance (Kleos en Legisway), risk management (Enablon) en internationale juridische informatie (Kluwer Law International). Ook de producten en diensten van andere divisies van Wolters Kluwer blijven beschikbaar voor klanten in Spanje en Frankrijk.

Wolters Kluwer Legal & Regulatory is een van de vier wereldwijde divisies van het bedrijf. De andere drie zijn Health, Tax & Accounting, en Governance, Risk & Compliance. De onderneming heeft zijn hoofdkantoor in Alphen aan den Rijn en is actief in ruim honderdtachtig landen.

Koop en verkoop

Regelmatig koopt of verkoopt de Alphense informatiespecialist bedrijfsonderdelen. Zo voltooide het concern begin december de verkoop van zijn Amerikaanse juridische onderwijsactiviteiten aan Transom Capital Group, die er 88 miljoen dollar voor neerlegde. Begin november kocht Wolters Kluwer voor een onbekend bedrag de Amerikaanse licensiedienstverlener LicenseLogix en afgelopen mei werd het kleine Vanguard Software voor maar liefst 110 miljoen dollar ingelijfd om zijn planningtools.

Kapitaal is voor Wolters Kluwer ogenschijnlijk geen probleem. Afgelopen maart plaatste het bedrijf succesvol een Eurobond-lening van een half miljard euro tegen een aantrekkelijke rente. Het geld was bestemd voor overnames.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-10T16:06:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.