Sogeti leidt Enexis naar Azure- en AWS-cloud

Overeenkomst heeft contractwaarde van 50 miljoen euro

Enexis maakt data toegankelijk met SAS Visual Analytics

Ict-dienstverlener Sogeti en energienetwerkbedrijf Enexis hebben een vierjarige overeenkomst gesloten voor de migratie van ruim tweehonderd bedrijfsapplicaties naar de publieke cloud-omgevingen van Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS). De overeenkomst heeft een contractwaarde van vijftig miljoen euro. Sogeti treedt op als hoofdaannemer en voert de opdracht uit in samenwerking met Schuberg Philis en First Consulting.

Enexis staat aan de vooravond van een grote transformatie van de software- en ict-omgeving. De samenwerkende ict-bedrijven die de aanbesteding hebben gewonnen, ontwikkelen een
‘cloud native’-architectuur en een nieuw ict-regiemodel waarvoor DevOps-teams worden opgeleid.

Het is voorzover het consortium kan nagaan de eerste keer dat een organisatie in de energiesector kiest voor een aanpak waarin zowel bestaande als nieuwe applicaties naar een publieke cloud-omgeving worden gemigreerd. Daarvoor is gekozen voor Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS). Enexis en het ict-consortium onder leiding van Sogeti gaan een intensieve samenwerking aan voor de duur van vier jaar. Die samenwerking is te verlengen met een looptijd van in totaal zestien jaar. 

DevOps

Het implementeren en integreren van applicaties moet vereenvoudigd worden door de inzet van continuous integration en continuous deployment (CI/CD). Beheerprocessen die eerder handmatig werden geconfigureerd, worden in de toekomst geautomatiseerd doorgevoerd.

Verder krijgt Enexis de beschikking over een containerplatform voor de ontwikkeling van veilige, geteste en goedgekeurde (compliant) cloudsoftware. Daardoor moeten nieuwe applicaties sneller beschikbaar komen dan voorheen.

Ook gaat het consortium de zakelijke- en ict-organisatie van Enexis Groep ondersteunen in het werken binnen de nieuwe cloud native-omgeving.

Sogeti: 'Zogenoemde DevOps-teams waarbij softwareontwikkelaars en -beheerders actief samenwerken, worden opgeleid op basis van de voordoen-meedoen-zelf doen-aanpak.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-28T09:00:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.