Huawei en Microsoft lanceren hybride cloud Azure Stack

CeBIT 2018

Huawei en Microsoft kondigen tijdens CeBIT 2018 de Azure Stack hybride cloud-oplossing aan

Huawei en Microsoft hebben een hybride cloudoplossing voor Azure Stack aangekondigd. Deze gezamenlijke oplossing is bedoeld voor grotere ondernemingen die voor de uitdaging staan zowel een privé- als een publieke cloudarchitectuur te beheren.

Volgens Qiu Long, topman van Huawei's server-productlijn, wil Huawei samen met partners als Microsoft het bedrijfsleven helpen hun digitale transformatie te versnellen. Huawei's oplossing voorziet in hetzelfde applicatiemodel, een portaal voor self-service en api's als de Azure publieke cloud.  

De nieuwe hybride cloudoplossing is tijdens de CeBIT, deze week plaatsvindt in Hannover, aangekondigd. De zakelijke it-tak van Huawei behoort daar tot de grootste standhouders. Huawei wil met deze relatief grote aanwezigheid benadrukken hoe belangrijk Europa voor het Chinese concern is.

Forse groei

De Chinese onderneming die haar oorsprong heeft in de levering van telecom-infrastructuur, behoort naar eigen zeggen tot de snelst groeiende aanbieders van zakelijke it. 'Onze omzet op dit gebied verdubbelt elke twee jaar', aldus marketingbaas Heng Qiu aan de vooravond van de beurs in Hannover. Hij beweerde dat die deze explosieve groei naar verwachting nog wel even aanhoudt.

Hoewel de groei van geleverde telecomapparatuur voor netwerken afvlakt gaat de divisie voor business it als een trein. Dit jaar moet de omzet de grens van tien miljard dollar passeren, verwacht een zelfverzekerde Qiu. 'Sleutel tot het succes zijn onze eigen chipsets, algoritmen en architectuur. Aan r&d wordt dit jaar zo'n vijftien miljard dollar uitgegeven. Daarmee zijn we de nummer zes in de wereld. Op it-gebied besteedt alleen Microsoft meer aan onderzoek en ontwikkeling.'

Ook Microsoft's Azure gaat het voor de wind. Deze cloudinfrastructuur-dienst groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met liefst 93 procent, zo blijkt uit cijfers van analysebureau Canalys. Google Cloud steeg die periode met 89 procent. Amazon Web Services blijft veruit de grootste clouddienst, maar verliest marktaandeel, aldus Canalys

Huawei benadrukt het belang van partners. De Chinese leverancier zoekt haar heil op gebied van it vooral in infrastructuur en platformen en niet in applicaties. Andere ondernemingen zoals SAP kunnen bovenop die platformen applicaties bouwen.

Kunstmatige intelligentie

Tijdens de CeBIT stelt Huawei op zijn stand het clouddatacenter centraal. Bezoekers kunnen zien hoe dit datacentrum werkt. Ook al worden drie ssd's (all flash geheugens) uit een rack getrokken, blijft het systeem ongestoord doorwerken. De impact op de diensten die worden verleend, is minimaal. Ook storingen bij servers worden moeiteloos opgevangen. Zelfs als een compleet datacentrum om wat voor reden dan ook uitvalt, heeft dat geen gevolgen. Het systeem synchroniseert zich zelf continu voor updates, claimt het concern.

Huawei wil in staat dat klanten hun it-infrastructuur snel kunnen verbeteren, uitbreiden en opnieuw inrichten. Het concern zegt dat van de ondernemingen uit de Fortune-lijst van vijfhonderd grootste ter wereld er 197 gekozen hebben voor Huawei als leverancier, waaronder 45 uit de top 100.

Tijdens de Cebit kondigt Huawei ook nieuwe producten voor het Internet of Things (IoT) en artificial intelligence (ai) aan. Het Connected Vehicle Platform is vernieuwd. De Franse PSA-groep is een belangrijke klant. Nieuwe partners uit de auto-industrie worden binnenkort aangekondigd. 

Ai-ondersteunende software-defined camera

Huawei introduceerde op de ict-vakbeus - naar eigen zeggen - 's werelds eerste ai-ondersteunde software-defined camera (sdc): de M/X serie. De beeldverwerking kan met een factor 25 omhoog gaan. Terwijl traditionele camera's maar één applicatie tegelijk kunnen draaien, kan een M/X camera dynamisch algoritmes laden om meerdere applicaties te draaien. De camera's kunnen zich ook automatisch aanpassen aan verschillende weersomstandigheden, aldus het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-12T08:34:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.