Sterft de term cloud een langzame dood?

Werken in de cloud wordt zo vanzelfsprekend dat de term ‘cloud’ in 2025 niet meer in gebruik is. Er zal tegen die tijd alleen nog gesproken worden over de functionaliteit die de cloud mogelijk maakt, maar de toevoeging van het woord 'cloud' wordt overbodig. Dat blijkt uit onderzoek onder vijfhonderd ict-besluitvormers van onderzoeksbureau Censuswide dat in opdracht van werkplekspecialist Citrix is uitgevoerd. Is dit de zoveelste ict-term die langzaam opgaat in het dagelijks bestaan?

Ruim de heft (55 procent) van de ondervraagden denkt dat er over een paar jaar alleen nog gesproken wordt over de functionaliteit die de cloud mogelijk maakt. Anders dan vandaag de dag het geval is, speelt het tegen die tijd geen rol meer waar de data staat. Of het dan gaat om een publieke of hybride cloud zal nauwelijks meer onderwerp van gesprek zijn, denken de respondenten die werken bij organisaties met minimaal tweehonderdvijftig medewerkers. 

Ruim 32 procent van de ict-besluitvormers ziet de publieke cloud, waar de technische infrastructuur van commerciële aanbieders zoals Microsoft Azure en Google Cloud wordt gebruikt, nog steeds niet als een veilige plek om data van de organisatie op te slaan.

Ook hybride cloud-oplossingen, een combinatie van een publieke- en private cloud, waarbij de infrastructuur bij een private cloud speciaal voor een bedrijf is ontwikkeld, wordt door 28 procent nog steeds wantrouwend aangekeken. Meer dan 86 procent van de Nederlandse ict-besluitvormers geeft dan ook aan voorkeur te hebben voor de private cloud, waarvan 64 procent er daadwerkelijk gebruik van maakt. 

Uitgestorven ict-termen

Veelgebruikte termen in de ict sterven naar verloop van tijd langzaam uit, zoals videoconference, tegenwoordig bekend van toepassingen als Facetime en Skype, en unified communications, waar alle communicatiemiddelen, -apparatuur en media zijn geïntegreerd zodat gebruikers overal en met iedereen in contact kunnen komen.

Ook de term software as a service (SaaS), waar software via het internet wordt aangeboden in abonnementsvorm, is ingehaald door begrippen als software on demand en online software. Iets dat volgens het onderzoek dus ook binnen enkele jaren geldt voor de cloud. Bijna 40 procent van de ondervraagden denkt dat werknemers het tegen het  jaar 2025 alleen nog maar hebben over de cloud-applicaties zelf, zoals Salesforce.

Jongeren

Uit onderzoek onder 500 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 12 tot 15 jaar over hoe zij aankijken tegen de cloud-technologie, blijkt dat de prognose van de it-besluitvormers deels wordt bekrachtigd. Cloud is nu al een term waar 35 procent van de jongeren nog nooit van heeft gehoord, terwijl 60 procent wel actief gebruik maakt van de cloud door het plaatsen van foto’s, video’s en muziek in de cloud. Naast het delen van werkstukken voor school.

Een andere oorzaak voor het langzaam verdwijnen van de term cloud ligt volgens het onderzoek op bestuurlijk niveau. Veel managers en bestuurders beschikken over onvoldoende technische kennis als het op de cloud aankomt, maar stemmen cloud-strategieën daarentegen wel af op hun bedrijfsdoelstellingen.

Wat denk jij? Sterft de term cloud uit?

Deel jij de mening van de 500 ondervraagde ict-besluitvormers dat de term ‘cloud’ binnen een paar jaar uitgestorven is? Of ligt het volgens jou genuanceerder? En heb je misschien nog andere voorbeelden van ict-termen die na een flinke hype naar de achtergrond verdwenen zijn?

Reageer onder het artikel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-06T10:53:00.000Z Zamire Willems


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.