Google wil geen cloudsysteem bouwen voor Pentagon

Slimme luidsprekers komen ook naar Nederland

Google hoofdkantoor

Technologiereus Google gaat zich terugtrekken uit een grote aanbesteding van het Pentagon om een cloudsysteem te bouwen voor het Amerikaanse leger, schrijft Bloomberg. Volgens moederbedrijf Alphabet druist het project in tegen de nieuwe ethische richtlijnen die het bedrijf hanteert.

Het project, dat Jedi gedoopt werd (Joint Enterprise Defense Infrastructure) heeft een waarde van zo’n tien miljard dollar. Dat bedrag gaat dus zeker al aan Google voorbij. Jedi omvat de bouw van een cloudsysteem waar het leger enorme hoeveelheden data in kan opslaan en oproepen. Het contract heeft een looptijd van maximaal tien jaar.

Google liet enkele maanden geleden ook al aan het Pentagon weten dat het geen ai-systeem voor hen wilde maken. Heel wat Google-personeelsleden hadden toen hun bedrijf opgeroepen om zich uit die aanbesteding terug te trekken, met succes. Alphabet stelde daarop een reeks ethische richtlijnen op waarmee het toekomstige projecten zou evalueren. En het Jedi-project heeft die test dus niet doorstaan.

Volgens een Google-woordvoerder beschikt het bedrijf ook niet over de juiste veiligheidsautorisaties om de gevoelige data waar het project rond draait te hosten. Google loopt wat dat betreft achter op bedrijven als Amazon en Microsoft.

Het Jedi-contract kon op heel wat belangstelling van Silicon Valley rekenen omdat veel technologiebedrijven achterlopen op Amazon wat betreft cloud. De snel opkomende overheidsmarkt voor dit soort toepassingen is voor hen een hefboom om op Amazon in te lopen.

Het hele contract zal ook aan een bedrijf toegewezen worden, ook al hadden onder meer Oracle, IBM en Microsoft lobbyisten in Washington ingezet om het onder verschillende kandidaten op te splitsen. ‘Was Jedi opengesteld voor verschillende aanbieders, dan hadden we een interessant voorstel kunnen doen voor bepaalde delen ervan’, aldus de Google-woordvoerder. ‘Wij denken dat dan ook een multi-cloud-aanpak in het voordeel is van overheidsagentschappen, omdat zo de juiste cloud kan gekozen worden voor de juiste workload.’

Google gaat luidsprekers in Nederland verkopen

Nederland is een van de nieuwe markten waar Google binnenkort slimme luidsprekers gaat verkopen. Het bedrijf kondigde enkele maanden geleden al aan dat die luidsprekers in het Nederlands zouden aangesproken kunnen worden. Daarmee onderscheidt Google zich ook van Amazon dat al langer zijn slimme luidsprekers in Nederland verkoopt: die begrijpen onder meer Engels, Duits en Frans, maar geen Nederlands. 

De nieuwe apparaten, Google Home en Home Mini gedoopt, liggen vanaf 24 oktober in de winkel voor respectieveljk 149 en 59 euro.

Over een marktintroductie in Vlaanderen is nog niets bekendgemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-11T10:15:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.