Belgische bedrijven hebben smaak van cloud te pakken

Cloud

Waar in 2016 nog gemiddeld 55 procent van de Belgische bedrijven een of meerdere SaaS-toepassingen gebruikte, is dat nu al 64 procent. Dat blijkt uit de Cloud Barometer, een onderzoek van Computer Profile. Ook het aantal cloud-oplossingen als percentage van alle gebruikte it-toepassingen, neemt bij alle soorten organisaties toe.

Op acht jaar tijd was er een stijging van meer dan 50 procent in de adoptie van cloud-toepassingen. Vooral Vlaanderen neemt daarbij het voortouw: 72 procent van de Vlaamse bedrijven met meer dan 50 werknemers zit in de digitale wolk. In Brussel en Wallonië is dat respectievelijk 58 en 44 procent.

In Vlaanderen zijn 17 procent van alle geïnventariseerde oplossingen cloud-applicaties. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt dat aandeel op 13 procent, terwijl bij bedrijfslocaties in Wallonië Cloud-applicaties bijna 9 procent van het totaal vormen. Vooral bij kleine en middelgrote ondernemingen is de cloud in trek. Iets meer dan een op vijf van alle toepassingen die in deze bedrijven worden gebruikt, komen uit de cloud. Bij multinationals is dat 14 procent, bij overheidsinstellingen 11 procent.

E-banking en e-learning zijn de meest gebruikte software. Respectievelijk 93,5 en 80,6 procent van deze toepassingen worden afgenomen als cloud-toepassing. Daarnaast scoren CRM  (22 procent) en Office-applicaties (34,4 procent) hoog. Ook branchespecifieke oplossingen kennen een toenemend percentage. Denk hierbij aan specifieke oplossingen voor zorginstellingen, applicaties voor gemeenten of in het onderwijs.

Microsoft

Onder de leveranciers van cloud-applicaties in België is Microsoft ook dit jaar afgetekend de nummer een: zo is 59,1 procent van de cloud-oplossingen afkomstig van de reus uit Redmond (vorig jaar was dit 42,5 procent. Microsoft wordt gevolgd door SD-worx, leverancier van hr-toepassingen en Salesforce (met respectievelijk 16,1 en 10 procent. Google volgt ver op afstand met 4,4 procent en dit ondanks dat er een datacenter van Google in ons land is gevestigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-27T10:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.