IBM en AT&T gaan cloud-samenwerking aan

Puzzel

IBM en de Amerikaanse telecomgigant AT&T hebben een strategische samenwerking afgesloten die meerdere jaren loopt en vooral rond clouddiensten draait. De nieuwe partners doen geen uitspraak over de exacte duurtijd van het contract en de waarde ervan. Het bedrag zou in de miljarden lopen.

Onder het contract verhuist AT&T een groot deel van zijn zakelijke applicaties naar de IBM-cloud. AT&T maakt daarvoor gebruik van producten van Red Hat. Het is de eerste grote clouddeal die IBM aankondigt, nadat het techbedrijf oktober vorig jaar de overname van Red Hat bekendmaakte. Die deal is eind vorige week afgerond en bedraagt 34 miljard dollar.

Volgens IBM-ceo is de overeenkomst met AT&T een teken dat de overname van Red Hat een goede beslissing was. IBM wordt ook verantwoordelijk voor het beheren van de werklast die AT&T aan andere cloud providers uitbesteedt. AT&T en IBM zullen daarnaast samen edge-platformen ontwikkelen voor 5G-netwerken en IoT-apparatuur.

Cloudmarkt

Onderzoeksbureau Gartner becijferde dat de wereldwijde cloudmarkt dit jaar zo’n 214 miljard dollar waard is. Tegen 2022 zal dat cijfer op 331 miljard dollar aftikken. In 2017 had Amazon bijna 52 procent van de markt in handen en was het daarmee veruit de grootste speler. Daarna volgden Microsoft (13,3 procent), Alibaba (4,6 procent) en Google (3,3 procent). IBM kwam slechts op de vijfde plaats met een marktaandeel van (1,9 procent). 

De overname van Red Hat was net een hefboom om IBM hoger in de ranglijst te katapulteren. Sommige analisten zetten hier echter vraagtekens bij. De omzet van Red Hat (3,4 miljard dollar) was nog geen vijf procent van de totale omzet van IBM. De impact van de overname op de algehele toestand van IBM is dan ook te klein, stellen zij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-17T15:09:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.