Google Cloud mikt op grootbedrijf en dataverwerking

BigQuery Omni en confidential vm’s. Dat waren, naast enkele nieuwe klanten in het enterprise-segment (grootbedrijf), de belangrijkste aankondigingen die Google deed naar aanleiding van zijn virtuele Google Next-cloudconferentie.

Dat Google op grootzakelijk niveau een tandje bijsteekt, bleek de voorbije dagen al uit de aankondigingen van nieuwe klanten, zoals Deutsche Bank. Daar komen ook nog namen bij als Renault, waarbij Google naast de productie ook de supply chain digitaliseert. Ook Fox Sports en Verizon zijn enkele nieuwe namen van klanten, daar voor het gebruik van ai-gedreven contact center-technologie.

BigQuery

Verder kwam Google met BigQuery Omni, waarmee het bedrijf de brug wil slaan naar twee andere vooraanstaande cloudplatformen: Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure. Met BigQuery beschikt Google over een eigen oplossing voor datawarehousing en analytics op het Google Cloud Platform (GPC). Onderling vergelijken tussen cloudproviders is moeilijk, maar de dienst kan je min of meer gelijkstellen met wat Redshift, en in zekere zin ook Athena, beogen bij Amazon AWS. 

Bij Microsoft Azure kan je BigQuery van Google het best vergelijken met Azure Synapse Analytics, met Azure SQL Data Warehouse en met Azure Cosmos DB. Maar bij Google zit, naar eigen zeggen, de kracht in de snelle uitrol van datawarehousing en analytics, en dit op grote schaal.

Met BigQuery Omni koppelt Google deze oplossing aan die van die twee andere grote cloudproviders. Zo zouden GCP-klanten binnenkort op een consistente manier data-inzichten kunnen verwerven uit gegevens die zich in een andere public cloud bevinden. Zonder deze data te moeten verhuizen.

‘Uit onderzoek van Gartner blijkt dat tachtig procent van de data zich in meer dan één public cloud bevinden. Maar bij zo’n multiple cloud zitten de data vaak in silo’s’, argumenteert Debanjan Saha, general manager data analytics voor Google Cloud. De dienst is in eerste instantie bedoeld voor de Amerikaanse markt, maar Google plant een snelle uitrol naar de rest van de wereld.

Confidential vm

Een andere vooraanstaande aankondiging op Google Cloud Next situeerde zich rond zogenaamde confidential vm’s. Dat zijn data die constant, dus ook in gebruik, zijn versleuteld. Gegevens in rust worden ook door Google al langer versleuteld, maar tijdens de verwerking en analyse van gegevens was van encryptie van data doorgaans geen sprake. 

‘Klanten in alle sectoren moeten omgaan met de complexiteit van compliance en privacy in de cloud, vooral degene in sterk gereguleerde sectoren, zoals de financiële sector, de zorg en overheid’, stelt Sunil Potti. Hij is general manager & vice president cloud security bij Google Cloud. ‘De verwerking van vertrouwelijke data op een veilige manier is voor hen vandaag een van de grootste uitdagingen.’

Government cloud

Een laatste opmerkelijk aankondiging van Google ging over de bèta-lancering van ‘assured workloads for government’, Googles versie van wat sommige concurrenten als ‘government cloud’ zouden omschrijven.

Deze dienst zorgt ervoor dat overheidsinstellingen, en hun leveranciers, kunnen zorgen dat alle gegevens in de Amerikaanse regio blijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-15T09:15:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.